Supliciul numit agricultură

După ce ani de zile au umblat pe la primării și prin tribunale pentru a-și primi înapoi pământul, acum țăranilor li s-a acrit de atâta muncă în zadar. Întrucât nu obțin mare lucru de pe urma trudei zilnice la câmp, sătenii se gândesc să renunțe la cultivarea suprafețelor după care au jinduit atâta timp. Întâmplător, am surprins o discuție între doi orășeni care aveau mici proprietăți funciare la țară. „Anul acesta nu am pus nimic pe pământul pe care îl am și nici nu știi ce fericit am fost”, spuse aproape satisfăcut de ispravă unul dintre ei, la care partenerul de dialog îi răspunse că el a vrut să-și dea postata, spre lucrat „în parte”, cuiva din satul de origine, însă nu s-a ivit nici un amator. Pentru că, unde să găsești fraierul care să robotească de cu dimineață și până pe întunecate, în timp ce tu să te duci să iei totul de-a gata, chiar dacă aceasta însemnă mai puțin decât a treia parte din recoltă. Înființarea, întreținerea și recoltarea costă mult prea mult pentru posibilitățile țăranilor, iar dacă mai dă peste ei și un an meteorologic păcătos, cu toții „au pus-o de mămăligă”.
 

Și dacă tot veni vorba de mămăligă, cineva se plângea că, pentru a aduce acasă cocenii și porumbul de pe tarlaua de la kilometri buni de sat, l-a acostat atâția bani că putea cumpăra făină care să hrănească, tot anul, și pe vecinii de peste gard. Și asta fără a se mai speti ca animalul de povară, trăgând la sapă și seceră. Mulți dintre săteni au avut parte de recolte proaste, iar când au tras linia au ajuns de unde au plecat în primăvară. Adică la zero. Alții s-au bucurat de roade bogate, însă acestea nu i-au ajutat cu nimic. Deoarece, în România noastră dragă, chiar și atunci când crezi că ți-a pus Dumnezeu mâna în cap, se ivește ceva care îți taie toată pofta de viață. Așa se face că de pe urma relativului belșug au profitat doar samsarii. Varza la poarta producătorului este de 1000 de lei vechi iar la piață de 8000-10.000 de lei vechi, cartofii sunt luați de acasă cu 2000-3000 de lei vechi și vânduți la oraș cu 10.000-12.000 de lei vechi. Și exemplele pot continua.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: