La Spitalul Județean Suceava

ASP a dat notă rea gestionării deșeurilor periculoase

Personalul cu responsabilități în domeniu a fost sancționat cu „avertisment” de ISP > Până ieri trebuia realizată dezinsecția blocului alimentar
Tot personalul cu atribuții pe linia gestionării deșeurilor periculoase, de la Spitalul Județean Suceava, a fost sancționat cu “avertisment” de Inspecția de Sănătate Publică din cadrul ASP Suceava, pentru nereguli depistate în urma controlului tematic efectuat la începutul lui octombrie. Raportul ASP arată că spitalul este deficitar, în primul rând, la materialele de depozitare a deșeurilor periculoase, dar și la modul de depozitare temporară, pe secții, a acestora. Astfel, s-a constatat că în 25 de secții (circa 70% din totalul acestora) nu se colectează deșeurile în cutii de carton rigid, prevăzut cu sac de plastic în interior, care să aibă pictograma „Pericol biologic”, conform legii, iar în 7 secții nu se folosesc saci galbeni inscripționați cu aceeași pictogramă. De asemenea, în 15 secții ale spitalului obiectele înțepătoare sau tăioase nu erau depozitate în cutii rezistente. În ceea ce privește depozitarea temporară a deșeurilor periculoa-se, la 88,57% din secții, depozitarea „se face în condiții improprii”, în vestiarele asistentelor sau în grupuri sanitare, uneori la un loc cu reziduurile menajere.
 

„Transportul deșeurilor periculoase, rezultate din activitatea medicală, se face neuniform, în sensul că fiecare secție a adoptat un mod propriu de transport – manual, cu căruciorul sau în combinație – evacuarea făcându-se pe scări sau cu un lift (aleatoriu), la diferite ore din tura respectivă. După transportul rezidurilor cu liftul, acesta nu este supus unui proces de dezinfecție, fiind folosit în continuare atât de personal, cât și de bolnavi”, mai arată raportul ASP. O altă deficiență relevată de control se referă la substanțele dezinfectante: „Deși tehnicile de dezinfectare și de folosire a substanțelor dezinfectante sunt cunoscute, pe secții nu se găsesc substanțe dezinfectante în can-titate suficientă, personalul declarând că pri-mește de la Serviciul administrativ cantități foarte mici de substanțe și este nevoit să le procure de pe piața liberă, multe dintre acestea putând fi trecute la categoria degresante și mai puțin dezinfectante”, mai arată raportul. Nici blocul alimentar nu a fost găsit în regulă de echipa de control, pe lângă faptul că are pereții deteriorați, acolo au fost depistați gândaci de bucătărie. Ca urmare, în afară de sancțiuni, ASP a „prescris” recomandări ferme, care trebuie duse la îndeplinire la anumite termene, unele destul de apropiate. Până astăzi, 24 octombrie trebuia realizată dezinsecția la blocul alimentar, iar până pe 31 octombrie trebuie găsite spații corespunzătoare pentru depozitarea temporară a deșeurilor periculoase rezultate din activități medicale, să se stabilească un traseu clar de evacuare din secții a acestora, după un orar riguros. Până pe 18 noiembrie, șeful serviciului administrativ va avea în vedere igienizarea blocului alimentar, iar până la aceeași dată va trebui reinstruit personalul cu atribuții în gestionarea deșeurilor periculoase, de această măsură răspunzând conducerea spitalului, șefii de secție și asistenții șefi. Referitor la concluziile raportului ASP, directorul medical al spitalului Referitor la concluziile, dr. Doina Motan Ganea, a precizat, la ultima conferință de presă, că era „de așteptat” să se constate slaba dotare cu materiale de depozitare, ea fiind cauzată de lipsa banilor.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: