Adio creditului cu buletinul

BNR vrea să tempereze consumul > Marile lanțuri de magazine reacționează și vor înlocui creditul doar cu buletinul cu alte oferte de împrumut
Normele Băncii Naționale a României (BNR), care au intrat duminică în vigoare, sunt destinate temperării consumului și vor determina dispariția creditului doar cu buletinul. Pentru creditul de consum, gradul maxim de îndatorare va fi de 30 la sută din venitul net al solicitantului, în timp ce la creditele imobiliare el va fi limitat la 35 de procente. Principalele noutăți aduse de Norma 20 din 2006, care înlocuiește Norma 10 din 2005, sunt legate de includerea în calculul plafonului maxim până la care se poate împrumuta o persoană fizică a tuturor costurilor pe care le implică un credit, nu numai a principalului și a dobânzii. Apoi, faptul că instituțiile financiare nebancare vor trebui să se supună acelorași reguli ca și băncile în privința acordării de credite și, în sfârșit, faptul că leasingul financiar este acum asimilat creditului. Efectele aplicării noilor reglementări se referă la dispariția așa-numitului credit doar cu buletinul și la înăsprirea într-o oarecare măsură a condițiilor de creditare pentru persoanele fizice.
 

Specialiștii Băncii Centrale susțin, însă, că aceste norme nu fac altceva decât să contureze un cadru general valabil pentru activita-tea de creditare și să ofere o protecție mai mare împotriva riscului de neplată. „Situația, cel puțin din perspectiva noastră, nu este chiar atât de gri sau cenușie precum a fost prezentată și de mass-media și de alte surse, adică nu mai vedem chiar o ușoară relaxare față de ce a fost până la emi-terea Normei 20. Banca Națioală nu era direct implicată în verificarea modului de respectare. Acum este, are aceste prerogative, dar cadrul de reglementare devine mai simplificat, mai ușor din perspectiva creditorilor”, a spus Angela Dimoniu, din cadrul serviciului reglementare prudențială bancară din cadrul BNR. Astfel, doar componenta referitoare la gradul de îndatorare – în procent de 40, 35 sau 30 la sută – sunt aplicabile instituțiilor financiare nebancare. Celelalte cerințe referitoare la avans, referitoare la garanții, referitoare la modalitatea în care se desfășoară manage-mentul contractelor, fie că sunt contracte de credit mici sau mari, rămân la latitudinea instituțiilor financiare nebancare. „În legătură cu faptul că instituțiile financiare nebancare vor urma practic aceleași reglementări în domeniul creditării ca și băncile, noi nu putem decât să salutăm acest lucru. În legătură cu faptul că ar putea avea influență asupra volumului creditării noile reglementări, normal că vor avea o influență negativă, în sensul că tot mai mulți oa-meni care până acum se calificau la credite nu vor mai putea să se califice, prin faptul că venitul lor net, influențat și cu rate, și cu alte cheltuieli pe care le au fixate prin diverse contracte, vor fi din ce în ce mai mici, deci mă refer la veniturile nete, și, ca atare, vor avea acces la credite mai mici sau chiar nu vor avea acces la credit”, a spus președintele Asociației Române a Băncilor, Radu Grațian Ghețea. Marile lanțuri de magazine nu se lasă intimidate de noile restricții și înlocuiesc creditul doar cu buletinul cu alte oferte de îm-prumut. Vor fi disponibile și alte tipuri de produse de cre-ditare clasice, doar cu ade-verință de venit, cu un răspuns prompt și cât se poate de flexi-bile. De asemenea, este dis-ponibil un alt sistem de cre-ditare fără costuri pentru elec-trocasnice. Este un sistem de creditare – la capătul perioadei de 12 luni clientul ajunge să plătească exact prețul pro-dusului achiziționat, practic, împărțit la 12. Dobânda este zero, comisionul este zero.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: