Despre respect

În toate timpurile și locurile de pe planeta noastră s-au stabilit anumite reguli de conduită și conviețuire. Vom face acum vorbire despre o latură a nobleții și viețuirii: respectul. Respectul face parte din zestrea noastră cu care ne naștem și creștem, acasă, la biserică, la școală, în comunitatea în care trăim. Tot ce se află în jurul nostru, acest Paradis al umanității are nevoie de delicatețe, ocrotire, civilizație, comportament demn de Om. Un proverb spune: „Dacă vrei să fii respectat, să respecți și tu”. Așadar, respectul începe din zori, cu facerea semnului crucii, spălatul și privirea spre răsărit la icoana casei; sărutul la plecarea din locuință.
 

Curtea casei și a edificiilor de utilitate, mijloacele de transport în comun, așezămintele de cultură și artă, monumentele istorice și de cult, rezervațiile naturale, cimitirele și crucile comemorative, troițele, parcurile și zonele de protecție, statuile, bibliotecile, cărțile rare, tipăriturile, expozițiile, crea-țiile marilor maeștri, capodoperele trecutului și prezentului, cetățile și vestigiile – toate sunt creații ale națiunii noastre, care trebuie respectate. Respectul se cultivă înspre superior și emoție, admirație față de cei ce ne-au dat viață și poartă grijă de noi, față de preoți, profesori, medici, educatori, de conducătorii țării, ai orașelor și ai celorlalte comunități locale, față de cei în vârstă, de eroi, veterani, creatori, învățători, militari… Respectul este o floare la îndemâna fiecăruia dintre noi. Ne stă în putință a cultiva această ramură a civilizației și bunei-cuviințe. Să scoatem din vocabularul și comportamentul nostru trivialitatea, bădărănia, nepăsarea, înjurăturile de cele sfinte, insultele, blestemele, violările, furturile, vorbirea de rău. Să fim respectuoși oricând și oriunde… Preot RELU GAVRILEI

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: