Festivalul Minorităților „Conviețuiri“, la a XIII-a ediție

Cea de-a XIII-a ediție a Festivalului Minorităților “Conviețuiri”, organizat de Uniunea Ucrainenilor din România – Ținutul Bucovina (UUR), în colaborare cu Direcția pentru Cultură Culte și Patrimoniul Cultural Național, s-a desfășurat, în weekend, la Negostina. Evenimentul a adus sub acoperișul Căminului Cultural din Negostina, anul acesta, reprezentanți ai etniilor ucraineană, polonă și germană. Cu toate că organizatorii susțin că au invitat și minoritățile italiană, romă și pe rușii lipoveni, din motive necunoscute încă, reprezentanții lor nu s-au prezentat la festival. Manifestarea a debutat cu paradă a minorităților și cu depuneri de flori la bustul poetului ucrainean Taras Șevcenko. Rând pe rând, ucrainenii, polonii, dar și germanii au pășit cântând de la Școala din Negostina spre Căminul Cultural, încântând publicul prin splendoarea costumelor.
 

Dintre oficialități, la Festivalul “Conviețuiri” au luat parte Vasile Ursachi, primarul comunei Bălcăuți, președintele UUR, Ilie Frasiniuc, Ioan Bodnar, președintele UUR – Ținutul Bucovina, Aurel Buzincu, șeful Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Național Suceava. Ministerul Culturii a fost reprezentat de către dna Colotelo Iaroslova, consilier superior din cadrul Serviciului Minorităților. Au participat la festival consilierul municipal Viorel Seredenciuc, Mihai Deliu și Nicu Preutesi, președintele, respectiv vicepreședintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, filiala Suceava La manifestare au luat parte și două formații artistice din Ucraina, reprezentând regiunile Ivano Frankovsk și Cernăuți. La Căminul Cultural a avut loc un nemaipomenit spectacol artistic. În calitatea sa de gazdă, primarul comunei Bălcăuți le-a urat tuturor invitaților bun venit; apoi a vorbit președintele UUR – Ținutul Bucovina, Ioan Bodnar, care a prezentat invitații, atât în limba română cât și în ucraineană. “Dorința noastră cea mai mare este să extindem acest festival la nivel național începând de anul viitor. Ne dorim să-i avem alături de noi și pe tătari”, a precizat dna Colotelo Iaroslava, de altfel inițiatoarea acestei manifestări. Pe scenă au urcat apoi cele 10 formații artistice participante la. „Conviețuiri” cu nepoftiți și cu jandarmi Deși Festivalul “Conviețuiri” s-a dovedit a fi, credem, un succes au existat și o serie de nemulțumiri. Președintele UDUR s-a prezentat neinvitat la manifestare, ba mai mult și-a exprimat dorința, fără a anunța din timp, ca una dintre formațiile reprezentând UDUR să urce pe scenă. “Scopul acestui festival este de a ne cunoaște între noi, minoritățile. Pentru organizarea acțiunii s-au folosit fondurile UUR. Morhan a venit aici neinvitat. Acest om folosește orice mijloace pentru a parveni material și politic pentru a ajunge în Parlamentul României”, a precizat dl Frasiniuc, care, de altfel, s-a opus vehement participării la festival a președintelui UDUR-ului. Menționăm de asemenea că duminică, încă de la primele ore ale dimineții, în fața Căminului Cultural din Negostina și-au făcut apariția peste 30 de polițiști, jandarmi și lucrători DPIR, pentru a asigura liniștea și ordinea publică. Până și organizatorii s-au declarat surprinși de numărul oamenilor de ordine, care au fost “risipiți” în cele din urmă de către Prefectul Sucevei, Orest Onofrei. “Am aflat de acest fapt și am luat atitudine deoarece spectacolul care a avut loc la Negostina era o manifestare pașnică. Este normal ca forțele de ordine să se ocupe de liniștea și ordinea publică, dar nu într-un mod atât de evident. La Negostina oamenii au venit să asiste la o paradă a minorităților, consider că este vorba doar de un exces de zel a polițiștilor”, ne-a declarat Orest Onofrei.

Print Friendly, PDF & Email
Etichete:

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: