Mini-târgul artei populare de la Ateneul Artelor, Casa Albă

Aproape 50 de meșteri și-au expus… priceperea

Aproape 50 de meșteri populari din tot județul și-au expus produsele duminică, la Casa Albă – Frasin, constituind astfel un mini-târg al artiștilor populari. Ei au putut fi prezenți la Ateneul artelor, manifestare intrată acum în obișnuința și circuitul celor culturale, grație colaborării dintre Centrul Creației Populare Suceava și patronii pensiunii, Lena și Cornel Pietraru, ne-a precizat directorul Centrului Pavel Blaj. Acesta ne-a spus că s-au reunit cam aceiași meșteri care se întâlnesc de obicei la târgurile organizate la Suceava sau în țară, fiind reprezentate mai toate meșteșugurile populare: ouă încondeiate din zona Ciocănești, Slătioara și Rădăuți, ceramică de Marginea, împletituri nuiele din Gura Humorului, pictură, icoane pe sticlă, lemn sau scoarță de copac aduse de artiști din Vatra Dornei și Suceava, țesături, port popular, tot din Suceava. Asupra unora dintre meșterii “mari” vom reveni în cadrul unui reportaj realizat cu prilejul mini-târgului.
 

Fiindcă arta populară trebuie dusă mai departe, nu au lipsit de la manifestare micuțele încondeietoare de ouă din Slătioara – elevele Ana Maria Mazăre, Irina Ursachi și Iulia Vleju. Ele ne-au spus că au învățat meșteșugul ouălor încondeiate, dar și pictura icoanelor de la “doamna preoteasă” din sat, și nu din familie, și că lucrează mai mult în vacanța mare. Întâlnirea de la Casa Albă a meșterilor populari va avea și un rezultat concret, ne-a mai precizat dl Pavel Blaj: “Meșterii și-au lăsat aici, în regim de consignație, o parte din marfă, care urmează să se vândă. Am demarat anul tre-cut un proiect cu Euroregiunea de Nord-Est și am realizat, în 6 locații din județ, hoteluri și pensiuni, câte un loc special unde să se vândă produsele meșterilor. Cu banii obținuți prin proiect s-a făcut mobilier special, iar cei de la locațiile respective au dat doar spațiul. Din păcate, comisionul a fost mare și a diminuat vânzările. De exemplu, o cană de Marginea care de obicei se vinde cu 40.000 lei, acolo costă 90.000”. La Casa Albă, ziua de duminică, a Sfinților Împărați Constantin și Elena, a fost o zi plină de bucuria artei, încheiată în același ton, cu cântece ucrainene, aduse acolo de interpreți din regiunea Ivano Frankovsk, Ucraina. Ei au participat la Festivalul de la Negostina, fiind aduși de dl Ioan Bodnar, președintele Uniunii Ucrainenilor – Ținutul Bucovina. Oaspeții au adus un omagiu prin muzică gazdei, Lena Pietraru, care-și serba ziua numelui. De altfel, ne-a spus dl Bodnar, la propunerea sa, la pensiune, a început deja amenajarea unei camere cu specific ucrainean. Este de fapt un apartament care va păstra, deocamdată, mobilierul de hotel, dar va conține acele obiecte care dau culoarea specifică Ucrainei. Pentru aceasta, dl Bodnar a adus de acasă un mic țambal și o mandolină, precum și alte lucruri personale cum ar fi cărți, tablouri. “Am început acum o lună să amenajăm camera, vrem să fie cu specific ucrainean, un fel de expoziție cu simbol național. Într-o săptămână am adus ce am avut eu acasă, tablouri de-ale mele pictate în zona Vijnița și altele, și am amenajat și un colțișor Sevcenko. Un ucrainean autentic are acasă o icoană, un ștergar, o perdea brodată cu motive ucrainene. În cameră va fi un covor țesut, autentic, vom aduce afișe și fotografii. Încet, încet vom înlocui toate obiectele. Eu am a-pelat la Consulat să ne spriji-ne pentru amenajarea acestui spațiu”, ne-a spus dl Bodnar.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: