Sucevenii nu se înghesuie să devină rentieri agricoli

De vină sunt suprafața împădurită mare a județului, precum și fărâmițarea proprietății, oamenii preferând să-și lucreze în familie cele 2-3 ha deținute
Sucevenii nu se înghesuie să depună cereri pentru acordarea rentei viagere agricole. „Nu înregistrăm foarte multe dosare, în așa fel încât să putem vorbi despre o emulație în acest sens”, a declarat directorul Oficiului județean de rentă viageră, Ioan Băncescu, care a precizat că doar 37 persoane au optat, până acum, pentru această formă de sprijin. Potrivit oficialului sucevean, de vină este „specificul județean”, fiindcă mai mult de jumătate din suprafața județului este ocupată cu păduri și terenuri cu vegetație forestieră, care nu intră sub incidența legii respective. Pe de altă parte, în zona de șes, spre deosebire de bazinele agricole mari din Câmpia Română sau Câmpia de Vest, structura de proprietate este mică sau fărâmițată, proprietarii preferând să-și lucreze cele 2-2 ha în familie.
 

„Cei din zona de munte, mulți dintre ei, nu au acte de proprietate corespunzătoare. Ei dețin terenurile, într-un mod sau altul, dar ar trebui să vină cu certificate de moștenire, extrase de carte funciară”, relevă dl Băncescu, menționând că nu s-a primit nici un dosar din zona nord, premontană, a județului, respectiv din Ulma, Brodina, Straja, Vicovu de Jos, Vicovu de Sus sau Bilca. Din cele 37 de dosare, 5 sunt de pe urma vânzării terenurilor, iar restul ca urmare a arendării suprafețelor pro-prietate. Cea mai mare suprafață pentru care se solicită acordarea rentei viagere este de circa 3 ha. Rentierul agricol este proprietarul în vârstă de peste 62 de ani, care înstrăinează prin acte între vii sau arendează o suprafață de cel mult 10 ha de teren. După exprimarea opțiunii pentru vânzare sau arendare, rentierul nu poate rămâne proprietar decât pe o suprafață de maxim 0,5 ha. Renta viageră este în valoare de 50 de euro pe an pentru fiecare hectar de teren agricol dat în arendă și de 100 de euro pentru fiecare hectar de teren vândut. Aceasta sumă se adaugă celei plătite pentru vânzarea terenului agricol. Decizia privind acordarea rentei viagere persoanelor în vârstă care își arendează terenurile a fost luată de guvern prin pachetul de legi privind reforma în domeniile proprietății și justiției.

Etichete:

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI