În așteptarea Raportului de monitorizare

Județul Suceava, pregătit sanitar-veterinar pentru intrarea în Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007

S-au făcut progrese importante la toate cele patru sectoare pentru care s-au primit stegulețe roșii, respectiv la punctele de inspecție de la frontieră, ecarisarea teritoriului, identificarea animalelor și siguranța alimentelor > Foaia de parcurs impusă de UE este în grafic, însă până la implementarea efectivă a normelor comunitare va mai trece un timp
Din punct de vedere al activități sanitar-veterinare, până la 1 ianuarie 2007 județul Su-ceava va fi pregăti să adere la Uniunea Europeană. Cel puțin așa susține directorul executiv al Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranță Alimentară, dr. Petrea Dulgheru. Potrivit domniei sale, adoptarea și materializarea prevederilor comunitare reprezintă prioritatea numărul unu a instituției pe care o conduce, pe plan județean realizându-se progrese importante la toate cele patru puncte la care România a primit stegulețe roșii, respectiv în ceea ce privește punctele de inspecție de la frontieră, ecarisarea teritoriului, identificarea animalelor și siguranța alimentelor.
 

Dr. Dulgheru relevă că la venirea domniei sale la conducerea DSVSA, în urmă cu un an, Suceava era pe pri-mul loc la deficiențele semnalate prin stegulețele roșii ridicate de la Bruxelles și că, între timp, județul a recuperat enorm, fabricile ne-conforme de procesare a cărnii și laptelui fiind închise. Directorial DSVSA crede că important este că procedura s-a derulat fără evenimente sociale deosebite, locul unităților închise urmând să fie luat de unități moderne. Șeful DSVSA arată că, în ciuda faptului că foaia de parcurs impusă de UE este în grafic, până la implementarea efectivă a normelor comunitare va mai trece un timp. „Până acum, legislația sanitar-veterinară europeană negociată a fost aplicată întocmai și la timp. Sunt, însă, lucruri care se parcurg pas cu pas. Nu se poate realiza într-un an de zile ceea trebuia făcut în 50 de ani”, menționează dr. Dulgheru, adăugând că mai trebuie lucrat mult și la mentalitatea oamenilor, care au tendința să respingă, din start, tot ce este nou. Anual, pe 15 mai, este marcată Ziua Națio-nală a Medicilor Veterinari din România. De-a lungul timpului, 15 mai reprezintă adevărate repere în evoluția medicinii veterinare românești. Astfel, la 15 mai 1861, s-a semnat actul de naștere al învățământului medical din România, iar 10 ani mai târziu, la 15 mai 1871, se înființează Societatea de Medicină Veteri-nară, organizație profesională a medicilor ve-terinari. Aceasta a fost desființată abuziv în 1949, pentru ca să se reconstituie, peste un secol de la înființare, la 15 mai 1971. Dr. Petrea Dugheru precizează că profesia de medic vete-rinar este una autonomă, cu adevărat liberală, subordonată unei autorități naționale, direct primului-ministru și în coordonarea ministru-lui agriculturii, pădurilor și dezvoltării rurale. „La ceas aniversar, ne angajăm să asigurăm supravegherea și protecția teritoriului față de bolile epizootice și, prin libera practică, să a-cordăm asistență medicală de specialitate pen-tru recuperarea și menținerea stării de sănătate animalelor. De asemenea, suntem pregătiți pentru implementarea condițiilor tehnologice pe fluxul de producție alimentară, urmărind filiera «de la furcă la furculiță», respectiv de la fermă până în farfuria consumatorului”, a conchis dr. Dulgheru.

Etichete:

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI