Constantin Ciopraga

La cei 90 de ani împliniți ieri de Domnul Profesor Constantin Ciopraga, „frumoasa lună mai”, asociată chipului Domniei Sale, m-a trimis neașteptat nu spre tăcerea șoptitoare a bibliotecilor, ci în frigul lagărului unde a stat prizonier, la mii de kilometri depărtare de țară, aproape de Volga. I-am deschis volumul de memorii „Caietele privitorului tăcut”, cu „Anemonele” lui Luchian de pe copertă mutate parcă înmiit în parcurile Sucevei, și mi l-am închipuit, tânăr fascinat de cărți, de muzică și pictură, străbătând drumuri lungi prin pustietăți cu zăpada ca miriade de cioburi de sticlă, căutând în memorie poemele de care fusese îndrăgostit și repetându-le până când îi încălzeau pleoapele și-i ocroteau ochii biciuiți de crivăț.
 

Valuri de miresme fulgerau amiaza zilei de ieri chemându-ne la minunea liliacului înflorit, dar sufletul nu se putea desprinde de ecranul interior al amintirii povestite, cu tânărul ofițer Constantin Ciopraga recitind din memorie romanele lui Dostoievski, cu degetele de pianist ale mâinii înghețate atingând ca pe ceva sacru volumul cu opera lui Baudelaire, în spațiul acela în care o carte semăna atât de tare cu o pasăre izbindu-se de pereții închisorii și poate fi atât de mult un fir de grâu înfrățind sub nămeți. „Citeam concomitent câte doi – unul pe o pagină, celălalt pe pagina alăturată” îi mărturisea unui ziarist, care îl întreba-se despre anii săi de prizonierat. Nu cunosc un elogiu mai răscolitor adus cărții decât cel cuprins în paginile cu amintirile din lagăr ale acad. Constantin Ciopraga, după cum nu cunosc pe nimeni care să fi trecut prin iadul războiului și să fi devenit atât de mai om.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: