Cea mai grăbită campanie de primăvară din ultimele zeci de ani

Campania agricolă din 2006 este cea mai „fulgerătoare” după o perioadă lungă de timp. Afirmația aparține șefului Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Dragoș Juravle, care a precizat că lucrările din această primăvară s-au desfășurat în ritm foarte alert, agricultorii reușind, în timp record, să recupereze întârzierile cauzate de vremea potrivnică. În opinia dlui Juravle, acest lucru a fost posibil ca urmare a hărniciei agricultorilor, dar și a faptului că ei sunt dotați cu 5000 de tractoare și 40.000 de cabaline. „În general, toată campania agricolă din această primăvară a fost dominată de un timp extrem de nefavorabil, caracterizat prin temperaturi scăzute și ploi abundente, care au determinat o prelungire ne-justificat de lungă a însămânțărilor și lucrărilor ce le-au precedat.
 

Acest lucru a mai fost influențat negativ și de faptul că iara 2005-2006 s-a instalat mai de timpuriu, astfel că nici arăturile de toamnă nu s-au executat în totalitate, aceasta sporind volumul lucrărilor din primăvara lui 2006”, a precizat dl Juravle, subliniind că s-a ieșit în câmp cu puțin înaintea Paștelui creștin-ortodox, atunci când, practic, trebuiau încheiate însămânțările din epoca întâia. Până acum a fost semănată 93,19% din suprafața programată, arăturile fiind făcute pe 99% din total. Cartofii s-au însămânțat pe 98,67% din suprafață, la porumb – 98,26%, la ovăz – 95,12%, iar la plante de nutreț – 98,11%. Rezultate mai puțin bune se înregistrează la sfecla de zahăr (68,90%), întrucât, după ce „au luat țeapă” de la fabricile contractante, agricultorii ezită să mai înființeze această cultură. Pe ultimul loc se află viitoarea recoltă de legume termofile (49,85%), temperaturile scăzute împiedicând răsădirea lor în câmp. Directorul executiv al DADR crede că probleme se vor ivi la întreținerea culturilor, deoarece toate au fost semănate aproape în același timp iar producătorii agricoli nu vor putea face față lucrărilor.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: