Societățile care nu au declarat comisioanele datorate ITM riscă amenzi de până la 60 de milioane de lei vechi

Termenul limită a expirat la finele lui aprilie, însă mai puțin de jumătate din agenții economici s-au conformat obligațiilor legale
Firmele care nu depun declarații de plată a comisioanelor datorate Inspectoratului Teritorial de Muncă pentru ținere și completare, îndrumare, verificare și certificare a carnetelor de muncă riscă sancțiuni usturătoare. Atenționarea a fost făcută ieri, într-o conferință de presă, de șeful instituției sucevene, Mihai Airinei, care a precizat că, în conformitate cu Legea nr. 403 din decembrie 2005, amenzile variază de la 30 milioane lei vechi la 60 milioane lei vechi. Deși termenul limită a expirat la finele lui aprilie, inspectorul-șef Airinei mai așteaptă încă declarațiile în formă clasică sau pe suport electronic. Domnia sa recomandă agenților economici să plătească respectivele comisioane, care sunt doar de câteva zeci de mii de lei vechi pe lună și incomparabil mai mici față de valoarea unei amenzi.
 

Comisionul este de 0,75% din fondul brut de salarii în cazul firmelor a cărei evidență este ținută de ITM și de 0,25% pentru cele care își gestionează carnetele de muncă cu propriul personal. Până la această oră, din 14.000 de angajatori activi din județ, au venit cu declarațiile în cauză puțin peste 6000, adică mai puțin de jumătate din total. „Lucru destul de îngrijorător pentru noi, întrucât, după ce vom mai lăsa un termen de toleranță, vom trece la aplicarea de sancțiuni”, a spus șeful ITM, adăugând că au fost trimise scrisori de conformare la majoritatea operatorilor economici. Sumele încasate din comisioane constituie venituri extrabugetare ale instituției, aproximându-se încasări de peste 2 miliarde lei vechi lunar. Circa 80% dintre firmele din județ își țin carnetele de muncă la ITM, iar celelalte, la sediul propriu, beneficiind doar de îndrumare, verificare și certificare din partea inspectorilor de muncă. Suma de 200 de milioane de lei reprezintă restanțele nedeclarate până la finele lui 2005, inspectorul-șef Mihai Airinei menționând că Romalfa Câmpulung are de achitat debite de circa 50 milioane lei vechi.

Print Friendly, PDF & Email
Etichete:

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: