La Biblioteca Bucovinei “I.G. Sbiera”

Centrul de Educație Antidiscriminare a demarat programul colaborărilor cu societatea civilă

Biblioteca Bucovinei este prima din România care a inițiat un astfel de Centru public
În cadrul Centrului pentru Informare Comunitară de la Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera” (director, Gabriel Cărăbuș), a fost înființat, la inițiativa scriitoarei și publicistei Angela Furtună, Departamentul de Educație Antidiscriminare, care se află în etapa de constituire a bazelor logistice și a bazei de date. Informații despre cultura, viața spirituală, istoria, condițiile social-economice, eventualele cazuri de discriminare, aspecte ale educației și civilizației diferitelor minorități etnice, religioase, medico-sanitare, sexuale, culturale etc. vor fi stocate în baza de date clasică și, respectiv, în cea digitală a departamentului. Aceste informații se vor afla la dispoziția solicitanților, atât în format clasic, cât și digital.
 

Departamentul dispune, deocamdată, de unele resurse de istorie, date de-mografice și de viață spirituală ale comunității armene, ale comunității evreiești, ale comunității ucrainene, ale celei germane și ale celei ruse, urmând ca alte resurse de informare să fie achiziționate în viitor. Coordonatoarea proiectului, Angela Furtună, a fost invitată, luni, în ședința Comisiei de Dialog Social din cadrul Instituției Prefectului județului Suceava – Departamentul Relații cu Sindicatele și Patronatele, unde a prezentat, în fața reprezentanților etniilor minoritare din județul Suceava, „Programul de educație antidiscriminare inițiat de Biblioteca Bucovinei”, după care a solicitat sprijinul comunităților etnice locale de a contribui la construirea bazelor de date și a suporturilor informaționale ale programului. Pe măsură ce fiecare pachet de informații despre minorități va fi finalizat, Biblioteca Bucovinei va organiza câte o zi de manifestări dedicate fiecărui grup etnic, mijlocind, astfel, dialogul real dintre etniile ce conviețuiesc în județul Suceava, buna comunicare dintre ele, precum și vizibilitatea reală a problemelor lor de specificitate culturală, dar și de integrare și evoluție în generosul spațiu cultural și civilizațional românesc. În țările Europei Occidentale, Educația Antidiscriminare este materie obligatorie de studiu în gimnazii, licee sau, după caz, chiar universități. Ea este un factor educațional profilactic verificat care combate apariția mentalităților rasiste, extremiste, discriminatoare, totalitariste. Biblioteca Bucovinei este prima bibliotecă din România care a inițiat un astfel de centru public cu specific de nivel european, iar Angela Furtună speră că, în viitor, de la un parlamentar sucevean să ajungă în fața Parlamentului României, pentru a fi supus la vot, Proiectul Legii Românești privind Educația Antidiscriminare.

Print Friendly, PDF & Email
Etichete: ,

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: