Radu mamii…

S-a bărbierit fresh și are… 52 de ani. În iulie. Față radioasă și luminoasă. Netedă și de om plăcut la vedere. Înălțime? Cât mi ți-e gliganu’, vorba șturlubetecului Nică a Petrei. Cam 1,90, acolo. Isopescu Radu din Sucevița are jumătate de veac etate și locuiește … în cărucior. Acu niscai ani buni (buni?) a sărit din tren și și-a paradit serios coloana cu vertebre. De-atunci, omul ăsta de suta de kilograme, brunet și de-o vădită frumusețe a tras pe dreapta. Partea cea inferioară a corpului său nu mai răspunde la comenzile superioare. I s-a frânt, median, șira spatelui și repercusiunile, nemiloase, se știu. Mi-e drag acest încremenit flăcăiandu mândru de să-l pui în locul borții din flamura națională. Din nenorocire, Radu mamii (căci doar cu mama își mai împarte odaia și viața) viețuiește nevoindu-se ca vai de lume. În uichend acu, când lumea ferice a pornit să închine la mititei și berici pe la/și pe sub poale de codrule, măria sa, Radu, după o captivitate domestică de 6 (șase) luni de zile-beton în cameră, și-a permis o… părăsire de bârlog. Octogenara de mumă’sa l-a echipat migălos și atent (cum o face, vai de mama ei, zilnic), l-a aburcat în cărucior și… valea.
 

Dumitru Brădățan

Un 20-30-50-60… de metri drumeție, până la poartă, până la gard, până la drum. Să mai vază fețe de om! Și… mașinile cum zboară, spre alte zări. De soare pline… Nu și pentru el. Drumul până la drum e, deja, un abuz rutier. Iar body gardul pe care-l are pe-aproapelea pururea zi și noapte a suit binișor peste 80 de ani. Da’, nu-i bai! Barem într-una din zilele ăstui an, Radu a văzut soarele. A ascultat guguștiucii uguind și a văzut cărăbușii maronii și sârmoși, la bâzâială. A surâs împăcat. Da’ las’ că poate-ntr-o zi va putea umbla și el din nou și de-a binelea. Cu… pași fermi și buni prin pârdalnica asta de viață, subțire ca o ață. Și pentru unii mumă, iară pentru alții…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: