„Mătuși financiare” sau cine-mparte…

Aproximativ jumătate din membrii comisiilor locale de fond funciar din județul Suceava au probleme privind deținerea, fără acte, de terenuri agricole sau forestiere, a declarat, ieri, prefectul de Suceava, Orest Onofrei, în urma centralizării declarațiilor pe propria răspundere ale acestora.
La mijlocul lunii ianuarie, prefectul Orest Onofrei a cerut conducerilor primăriilor și membrilor comisiilor locale de fond funciar, să completeze declarații pe propria răspundere privind proprietățile funciare pe care le dețin, arătând că dorește să cunoască „mătușile funciare” din județ. În urma acestei acțiuni, aproximativ jumătate din cei care au depus declarații au recunoscut că ei sau rudele lor dețin suprafețe de teren fără să aibă documente de proprietate pentru ele. Potrivit deciziei prefectului, primarii, viceprimarii, secretarii de consilii locale, precum și membrii comisiilor de fond funciar au completat un formular în care li se cerea să precizeze dacă ei sau rude ale lor până la gradul III dețin teren agricol sau pădure mai mult decât cel pentru care au documente justificative.
 

Dl Onofrei a explicat că a fost nevoit să întreprindă această acțiune după ce a primit „nu-meroase semnale” că unele comisii de fond funciar ter-giversează validarea notifi-cărilor depuse în baza Legii 247/2005, a proprietății, pen-tru a nu se descoperi anumite nereguli săvârșite de la apa-riția Legii 18/1991 până în prezent. În urma acțiunii au fost depistate astfel de situații în cazul a 48 de comisii locale de fond funciar din județ. Dl Onofrei a făcut cunoscut că, în comuna Vama, doi membri ai comisiei au refuzat să completeze declarația, un caz asemănător fiind înregis-trat în comuna Boroaia. Dom-nia sa a mai spus că mare parte a membrilor comisiilor locale de fond funciar din comunele Dumbrăveni, Valea Moldovei, Crucea, Coșna, Pârteștii de Jos sau Cacica au recunoscut că ei sau rude ale lor dețin tere-nuri pentru care nu au docu-mente de proprietate. Unii dintre aceștia nu au făcut pre-cizări privind modul de do-bândire a terenului, iar alții susțin că le au din moșteniri, zestre sau achiziții, fără ca actele cumpărării să fie în-cheiate. O parte dintre mem-brii comisiilor de fond funciar care au terenuri fără acte susțin că au depus notificări pentru intrarea în legalitate în baza Legii 247/2005, a spus prefectul de Suceava, care consideră situația „anor-mală”. „Legea 247/2005 are ca scop punerea în posesie a celor care nu dețin terenuri, și nu acoperirea legală pentru terenuri deținute deja”, a spus dl Onofrei. El a mai informat că membri a 30 de comisii de fond funciar din orașe și co-mune nu își asumă răspun-derea pentru suprafețele de teren deținute de rude, iar numeroși membri de comisii de fond funciar precizează că numai în localitatea de do-miciliu nu dețin suprafețe fără acte de proprietate. „Această statistică vine să confirme ceea ce se presupunea, iar me-sajele primite de la populație au avut suport serios. Din declarațiile consemnate se constată că aproximativ ju-mătate din membrii comi-siilor locale de fond funciar au probleme privind deținerea fără acte a unor suprafețe de teren”, a evidențiat dl Onofrei. El a anunțat că, în perioada următoare, vor fi verificate, punctual, toate aceste situații în care membrii comisiilor de fond funciar dețin terenuri fără acte de proprietate, astfel încât să „se intre într-o stare de normalitate”, iar neregulile vor fi sesizate organelor competente. „În județul Suceava este revendicată o suprafață de teren mai mare decât se poate pune în prezent în posesie. Este posibil ca, în urma verificărilor pe care le vom începe, să avem de unde să punem în posesie pe toți cei care au drept de proprietate pe terenuri”, a mai spus dl Onofrei.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI