Carpații României, în mare pericol ! (III)

Forumul Montan din România și-a precizat poziția și față de Convenția Carpatică, neratificată încă de România – ne-a spus președintele său, dl prof. dr. RADU REY. Considerând că prin însușirea conținutului acesteia și depășirea arealului montan delimitat s-ar putea aduce prejudicii însemnate populației rezidente, cu vechi tradiții, bazate pe bune practici agricole, FMR, ca reprezentant al societății civile „pro munte”, solicită următoarele: a) Aria de activități se va referi numai la zone de munte delimitate oficial, după criteriile Comisiei Europene. Termenul de “regiune” să vizeze explicit zonele de munte; b) Art.7 al Convenției să fie reformulat, cu precizări clare privind protecția populației, a producători-lor agricoli montani, cu compensații satisfăcătoare pentru restricțiile de mediu.
 

Protejarea „biodiversității”, reprezentată de bogăția florei naturale montane furajere; c) Sediul permanent al Convenției Carpatice să fie amplasat pe teritoriul României, Brașovul fiind o ofertă rezonabilă; d) România să fie re-cunoscută ca țară – pilot pentru dezvoltarea durabilă în Munții Carpați, avându-se în vedere acumulările de ordin calitativ (instituții, legislație, obiective-pilot, experți, expe-riență internațională); e) Sis-temul „o țară – un vot” nu poate fi acceptat, în condi-țiile în care Carpații României dețin 824 de localități montane, cu peste 3.500 de sate, aproape 60 la sută din supra-fața totală, iar alte țări dețin 15, 10, 5 sau chiar sub 2 la sută din Munții Carpați, cu slabe competențe calita-tive, experiență limitată, mult insuficientă. Se propune a-doptarea criteriului proporțio-nalității, în funcție de supra-fața și populația zonei montane; f) Orice acțiuni ce vizează modificări în viața economico-socială a comuni-tăților montane vor fi prece-date de consultarea largă și acordul majoritar al aces-tora, ca proprietari de drept ai majorității terenurilor montane, și orice măsuri restrictive însoțite de compensații echivalente nu trebuie să îm-piedice continuarea tradițiilor durabile; g) În condițiile de mai sus, FMR poate agrea ideea ratificării Convenției Carpatice, axată pe transfer tehnologic selectiv între Mun-ții Alpi și Munții Carpați, și va putea aduce o contribuție constructivă în aplicarea acesteia. FMR consideră că se im-pune o atitudine clară și fermă din partea factorilor guverna-mentali din România, direct responsabili de aderarea la Convenția Carpatică, cu sus-ținerea celor de mai sus. Forumul Montan din România – menționa dl prof. dr. Radu Rey – ia atitu-dine și față de prevederile art.52, lit. ”c” ale Ordonanței de Urgență nr.195 din 22 dec.2005, cu privire la inter-zicerea în ariile protejate și în vecinătatea acestora, a pășu-natului, amplasării de stâne și locuri de târlire, pe care le consideră nejustificate și des-tabilizatoare pentru econo-mia, existența și cultura unui mare număr de comunități montane, întrucât circa 90 la sută din totalul acestor arii protejate, supradimensionate, se regăsesc în zonele de mun-te – ocupând cei mai reprezentativi masivi montani ai României, precum Bucegi, Călimani, Retezat, Ceahlău, Rarău, Rodnei ș.a., iar noțiu-nea de „vecinătate” poate des-chide calea abuzurilor și conflictelor. Întrucât consecințele eventualei aplicări a acestei OUG ar genera accelerarea depopulării montane, cu pierderea identității culturale, Forumul Montan din România consideră că s-a produs o gravă eroare și solicită Guvernului și Parlamentului corectarea acesteia, prin eliminarea textului de la litera „c”, art.52, și înlocuirea sa cu obligativitatea respectării unor reguli rezonabile.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: