Marii & micii anonimi…

Nu știu alții cum îs, da’ de câte ori vine vorba de dăruire, carte ori învățătură, îmi năpădește mintea (baa, inima mai abitir) hăăăt la… Domnu Trandafir, din povestioara lu’ Bădia din dealul Rădășenilor. Marți, acu’, m-am plimbat, cu niscai treabă (și meserie), prin Gulia cea preponderent ro-mă. Am adăstat momente bune prin două școli: o minunăție, două…! N-am văzut spații ori locuri de să-mi pice fața, da’ ți-aș spune, bucuros, c-am văzut… oameni. Și nu ca-n vorba ăluia de merse la piață și nu văzu decât… lume multă, da’ oameni puțini. Gulia prenumără vreo 2500 de poporeni. Iar pe la școală, din 268 de elevi, vreo 200 sunt de… ciocolatie etnie. Vreau să mărturisesc aici că arar am avut atâtea uimiri plăcute: dascăli și… preoței, vădit iubiți de… veseloasele pughibale, că se vedea bine de la o poștă-două.
 

Dumitru Brădățan

(Da’ despre lucrușoarele și ființele astea vom face vor-bire in extenso mintenaș). Doar la urmă, un gust oareșcum mai sălciu. Ăăă ‘racăă – suspină directoarea Crâș-maru -, da’ suntem noi de gradații de merit?, te-apucă amețeala, ca să te poți în-scrie în criteriile cerute. Nu te poți apropia! Oamenii ăștia își fac treaba cum scrie la carte. Și… prin caiete. Profesorul de matematici, spre o pildă, predă aci de 32 de ani! Treizeci și doi de ani, numa’ și numa’ într-o școală cu… puradei frenetici! Numa’ acest detaliu ș-ar fi – îmi dau cu opinia – suficient. Și-ntreb și eu acu’ la urmă, ca prostu – ca dășteptu: câți olimpici a avut Domnu Trandafir, câte gradații și salarii de merit nu va fi meritat, la viața și la vremea lui, acest om care știa f. b. cu ce se mâncă școala și cartea, menirea și dăruirea?! Aud?! Că doar pe-atunci, la comenduirea școlilor, era cogeamite Spiru Haret, cel mai briant ministru al învățământului de până acu’… Și… șii cu bunică înmormântată pe la Bogdănești. Ori Preutești…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: