În ianuarie

Doar 6,6% dintre asigurați au avut acces la medicamente compensate și gratuite

Conducerea Casei Județene de Asigurări de Sănătate Suceava a informat, printr-un comunicat, că este decisă să ia măsuri ferme pentru stoparea consumurilor nejustificate de medicamente din județ. Potrivit unei statistici realizate la nivelul instituției, valoarea medie a unei rețete în luna ianuarie 2006 a fost de 566.600 lei vechi, în timp ce suma medie care poate fi alocată unui singur asigurat, pe tot anul, este de doar 395.200 lei vechi. Astfel se face că, în luna ianuarie, doar 33.639 din cei 506.293 de asigurați din județ au putut beneficia de rețete compensate și gratuite, ceea ce înseamnă doar 6,65%.
 

De asemenea, s-a mai constatat că unii asigurați au beneficiat de 4-5 rețete lunar, și de aceea CAS va verifica dacă aceștia chiar și-au luat medicamentele din farmacii. Concluziile CAS sunt că, la Suceava, valoarea prescripțiilor medicale este foarte ridicată, din acest motiv puțini asigurați având acces la medicamente compensate și gratuite în realitate. De aceea, în perioada următoare, reprezentanții CAS vor face controale la primii 10 medici prescriptori din județ, la care valoarea lunară a pre-scripțiilor depășește 500 milioane lei vechi. De asemenea, vor fi verificate farmaciile la care se înregistrează „vâr-furi de consum pe același medicament”, în fiecare lună, și cele care ono-rează lunar rețetele acelorași medici. În luna ianuarie au fost onorate 36.728 rețete compensate și gratui-te, în valoare de 20,8 miliarde lei vechi. Din totalul rețetelor compensate și gratuite eliberate de farmaciile din județul Suceava, aflate în contract cu CAS Suceava, rețetele gratuite au fost în valoare 11,8 mi-liarde lei vechi, iar cele compensa-te de 8,95 miliarde lei vechi.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI