Tineri suceveni participanți la o activitate NASA

Zilnic deasupra țării noastre zboară desenul unei sucevence

În noaptea de 3/4 februarie 2006, astronauții de pe stația spațială internațională ISS au lansat în spațiul cosmic un costum de scafandru spațial de tip ORLAN, de proveniență rusească (inutil în viitor la bordul stației), având în el o stație radio și un CD. Scopul stației radio (construită de radioamatori) era acela de a emi-te mesaje care să fie recepționate de pasionați din întreaga lume pe parcursul celor aproximativ trei săptămâni până la intrarea costumului în atmosfera terestră. Semnalele emise de stația radio de pe costum furnizează date telemetrice privitoare la starea costumului, mesaje ale unor studenți din mai multe țări și o imagine TV.
 

CD-ul aflat în costum conține desene ale unor copii de la 300 de școli din întreaga lume. Spre mândria noastră, a sucevenilor, și nu numai, un desen a fost trimis de Alina Milici, elevă în cl. a III-a la Liceul de Artă „Ciprian Porum-bescu” din Suceava. În întâmpinarea acestui eveniment, Planetariul Suceava, împreună cu Societatea Științifică Cygnus și cu Radioclubul Județean Suceava, a organizat o suită de manifestări vizând urmărirea lan-sării costumului și recepția mesa-jelor emise de „costumul zburător”. Pentru aceasta, radioa-matorii Cezar Leșanu YO8TLC și Andrei Dragoiu YO8SSQ au montat pe clădirea Planetariului o antenă special construită în acest scop. În seara de 3 februarie 2006, a fost ținută o conferință pe această temă, apoi, în noaptea de 3/4 februarie 2006, când a fost lansat costumul respectiv, Agenția Spa-țială Americană (NASA) a transmis lansarea pe internet, care a fost urmărită în direct de la Planetariul Suceava. Lansarea costumului, care a avut loc pe 4 februarie 2006, la ora 1 și 32 minute, a fost înregistrată de către Adrian Ursaciuc, elev în clasa a XI-a la Colegiul Tehnic de In-dustrie Alimentară Suceava. După lansare, radioamatori din întreaga lume au început să recepționeze mesajele emise de acest satelit inedit. La Suceava, sem-nalele au fost recep-ționate de radioama-torii Adrian Done YO8AZQ, Sebastian Hojbotă YO8SSH și Adrian Zaiț YO8SSX. Momentul lansării și alte imagini care redau aspecte legate de aceasta pot fi văzute pe site-ul Radioclubului Județean Suceava, la adresa www.yo8kga.org. Pe site-ul oficial al proiectului, realizat în comun de NASA și radioamatorii participanți, putem vedea, la adresa www.suitsat.org, o hartă cu dispunerea pe mapamond a punctelor unde a fost recepționat satelitul, hartă pe care se poate identifica și Suceava. Pe site-ul www.aj3u.com/blog/ se pot vedea imagini cu lansarea costumului și se pot auzi mesaje de la acesta. Proiectul a fost un succes și constituie o bucurie pentru tinerii suceveni care au luat parte la a-ceastă frumoasă activitate in-ternațională. În următoarea perioadă de timp, până la intrarea costumului în atmosfera terestră, să nu uităm că, zilnic, pe deasupra țării noastre zboară un desen realizat de un visător la aștri de pe meleagurile sucevene. Vineri, 24 februarie, ora 19,00, cei interesați pot participa la Planetariul Suceava la o conferință despre această acțiune, ținută de Cezar Leșanu. DIMITRIE OLINICI

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: