Pentru DNA

„Până la revizuirea Constituției”

Pentru înființarea Departamentului Național Anticorupție trebuie conturat „un cadru legal funcțional”, pentru că, în structura actuală, un demnitar cercetat de DNA va putea, oricând, invoca excepția de ne-constituționalitate, iar munca unor procurori va fi compromisă, a apreciat, sâmbătă, dna Mirela Adomnicăi, de-putat PSD de Suceava. Membră a Comisiei juridice din Camera Deputaților, dânsa a declarat, într-o conferință de presă, că înființarea DNA ar trebui făcută prin aprobarea unui proiect de lege, și nu prin Ordonanță de Urgență, apre-ciind că, pentru evitarea ori-căror probleme legate de ne-constituționalitate, „ar trebui mers până la revizuirea Con-stituției”.
 

Parlamentarul PSD a explicat că, în anul 2002, când a fost înființat PNA, exista posibilitatea constitu-țională ca demnitarii să fie cer-cetați de această structură, dar că, după revizuirea Consti-tuției, în 2003, s-a prevăzut că demnitarii sunt cercetați de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, existând și o decizie a Curții Constituționale care a consta-tat lipsa de competență a PNA de a cerceta demnitari. „Rebo-tezarea PNA în DNA nu are nicio importanță. DNA a fost înființat ca un departament autonom, cu un buget propriu, în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție”, a spus deputatul PSD, care a precizat că este necesară corelarea actului normativ de înființare a DNA cu prevederile constituțio-nale. „Altfel, dacă s-ar porni o anchetă împotriva unui dem-nitar, acesta ar putea invoca oricând excepția de neconsti-tuționalitate, ceea ce ar deter-mina ca munca unor procurori să fie compromisă”, a mai spus dna Adomnicăi. Ea a arătat că „nu este nicio grabă” pentru găsirea soluției legale de înființare a DNA, pentru că demnitarii pot fi cercetați de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. „Modul în care problema DNA va fi soluționată va do-vedi dacă există voință poli-tică pentru lupta anticorupție sau doar dorința de anihilare a unor adversari politici”, a conchis Mirela Adomnicăi.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: