La Secția de Psihiatrie a Spitalului Județean Suceava

Cooperare româno-germană

Asistența medicală în psihiatrie are un aspect deosebit față de celelalte ramuri ale medicinei: ea presupune nu doar abordarea cu medicamente a persoanelor afectate de tulburări psihice, ci și ac-tivități conexe, care au scopul de a facilita readaptarea acestora la viața în familie și societate. Antrenarea persoanei cu tulburări psihice în activități creative în funcție de resursele pe care le are, de înclinații și de preferințe, reprezintă mijloace terapeutice. Pe de o parte, oferă bolnavului satisfacția de a face ceva plăcut și util, pe de altă parte, îi facilitează contactul cu realitatea, iar, nu mai puțin important, prin faptul că aceste acțiuni se desfășoară în grup, alături de personal specializat, menține contactul interuman, evită alienarea, facilitează comunicarea, empatia.
 

Este uneori uimitor câte lucruri frumoase pot ieși din mâinile acestor oameni, ce gânduri profunde pot ei să exprime, ce idealuri nutresc unii dintre ei. Dar chiar dacă nu produc artă, chiar dacă sunt stângaci și netalentați, este de preferat să-și ocupe mâinile cu activități de de-senat, artizanat, grădinărit, modelaj etc., decât să fie tot timpul sub imperiul fantas-melor minții. Plecând de la această reali-tate, încetățenită deja în țările dezvoltate ale Comunității Eu-ropene, spre care tindem și noi, la Secția de Psihiatrie a Spitalului Județean Suceava vom aniversa la vară 7 ani de când am introdus acest tip de terapie. Rezistând cu perse-verență ironiilor răuvoitoare ale celor care spuneau că ne “jucăm” cu bolnavii, învățând din mers, am ajuns să deru-lăm programe de terapie ocu-pațională, cu colaborare de marcă. Începând cu 3 ianuarie 2005, se desfășoară un nou program de terapie ocupațio-nală a persoanelor cu tulburări psihice internate în secția noastră, în cadrul cooperării româno-germane, începute cu ani în urmă. Programul se desfășoară cu personal cali-ficat, asistente medicale in-struite la clinici psihiatrice din Bavaria și aduce un element de noutate față de programele anterioare: folosim materiale ecologice și reciclabile, cu du-blul scop de a promova cerin-țele ecologice ale Comunității Europene și de a obișnui trep-tat pacienții și, de ce nu?, familiile lor, să adopte în timp o conduită ecologică vizând deșeurile, natura în general. Dr. LORELEY HAȘOVSCHI Șef Secție Psihiatrie Spitalul Județean Suceava, doctor în științe medicale

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: