Un profesor rădăuțean sfidează mentalitățile învechite

Cărțile i-au luminat copilăria cenușie Ne întrebăm adesea ce poate fi în mintea unui copil orfan, care își ia lumea în cap și evadează de la Casa de Co-pii… Unii dintre noi, față în față cu greutățile vieții, poate înțelegem inima acelui copil, poate că ne identificăm cu cău-tările și spaimele sale. Cine ar fi bănuit că ștrengarul de odi-nioară, care la vârsta de 14 ani și-a pierdut mama și așa a ajuns la Casa de Copii din Siret, cine ar fi știut că el se va înverșuna să învețe și iar să învețe până va deveni doctor în istorie? Viața profesorului rădău-țean Daniel Hrenciuc a fost, din capul locului, plină de obstacole. ”După moartea mamei, am fost îngrijit de o mătușă, o perioada am petre-cut-o chiar printre orfani, însă am fugit de acolo. Încă de a-tunci îmi plăcea să citesc, căr-țile m-au ajutat mult în viață. Asta le spun mereu elevilor și fiului meu, să citească. Mă uit în jurul meu și văd că nici tine-rii, nici adulții nu mai citesc”, povestește Daniel Hrenciuc.
 

Profesorul are 38 de ani, este cercetător științific cu ju-mătate de normă la Centrul de Istorie și Civilizație Europea-nă din Iași și este profesor titu-lar, din 1995, la Școala „Bog-dan Vodă” din Rădăuți. Este autorul a șapte cărți de specia-litate. A participat la 22 de simpozioane științifice națio-nale și internaționale din Ro-mânia, Republica Moldova, Ucraina, Polonia. În luna ia-nuarie, a efectuat un stagiu de cercetare la Universitatea Ja-gellonă din Cracovia, în urma bursei de cercetare obținute din partea Fundației Regina Jadwiga. A fost îndrumat de prof. univ. dr. hab. Andrzej Kazimierz Pankowicz și a avut ca temă de cercetare istoria polonezilor din Bucovina. ”În acest sens am identificat foarte multe documente la secția manuscrise a Universității Ja-gellone, în Arhivele Cracoviei sau în fișierele impresionan-tei biblioteci de aici. M-a im-presionat excelenta organiza-re a universității, atenția deo-sebită acordată cititorilor, mărturisesc, cu regret, că în România nu am întâlnit încă asemenea dotare și organi-zare, deși am fost în aproape toate bibliotecile importante, în frunte cu Academia Româ-nă. Universitatea Jagellonă a fost înființată la 12 mai 1364 de către regele Cazimir cel Mare și reînființată în 1400 de către Wladislaw Jagello, astăzi reprezentând una dintre cele mai importante instituții de învățământ superior din Polo-nia și din întreaga Europă. În prezent, are 15 facultăți și a-proximativ 40.000 de stu-denți, care au condiții la stan-darde europene pentru a se forma. Cracovia reprezintă, fără doar și poate, cel mai fru-mos oraș al Poloniei, declara-tă capitala europeană a cultu-rii în 2000”, spune cu entuzi-asm profesorul Hrenciuc, mărturisindu-ne că este foarte legat de Rădăuți. ”Am copilărit lângă germani, ruși lipoveni, poloni, ucraineni și evrei. În zilele de sâmbătă, când tre-ceam pe lână Sinagoga Mare, evreii mă rugau să le aprind focul cu un chibrit. Nu prea înțelegeam de ce nu fac ei asta. Mai târziu misterul mi s-a dezlegat. Era Sabbatul și a-ceastă sărbătoare, pentru ei, avea o dimensiune mai mult decât sacră”, își amintește interlocutorul nostru. În anii studenției, Daniel Hrenciuc și-a ajutat două su-rori și un frate; pe sora Mihae-la, care a fost înfiată de o per-soană din Bacău, ar dori foarte mult să o revadă… Dar unde este Mihaela? Doamne, parcă mai primitoare a fost Cracovia decât calea spre un destin ne-drept!” Am luptat și continuu să lupt cu mentalitățile înve-chite și cu inerția oamenilor, m-am implicat și mă voi im-plica mai mult în susținerea și menținerea identității româ-nilor din Ucraina. Dacă ar fi să aleg un alt oraș unde să lo-cuiesc, acesta ar fi Cernău-țiul”, încheie Daniel Hrenciuc, reușind să ne transmită din a-tașamentul său față de valorile reale.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: