Ministrul Gheorghe Flutur va introduce în acest an un nou Cod Silvic

Proprietarii de păduri ar putea ajunge în pușcării dacă își distrug proprietatea, paza oricărui petic de pădure va fi obligatorie, amenajările pădurilor mici vor fi suportate de către stat, iar circulația juridică a terenurilor și bursa lemnului vor fi reglementate strict, încă din acest an. Aceste noutăți și multe altele fac parte dintr-un pachet de 12 legi ce vor constitui, imediat după adoptarea lor, noul Cod Silvic al României. Ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, consideră că aceste legi sunt imperios necesare pentru a descuraja haosul și defrișările fără de lege din pădurile românești, care generează severe probleme de mediu dacă vor continua astfel. „Omul obișnuit trebuie să știe, și cel care este, dar și cel care nu e proprietar de pădure, că prin acest pachet de 12 legi am hotărât ca nici un petic de pădure din România să nu rămână fără pază autorizată.
 

Acest Cod se adresează noii forme de proprietate, unde mai mult de două treimi din păduri vor fi private și o treime de stat și unde proprietatea privată este respectată, dar defrișarea proprietății private fără aprobarea organelor silvice poate să însemne închisoare pentru proprietar. Ar fi poate la început un paradox, dar trebuie să înțeleagă și omul de rând că această proprietate privată a lui, dacă este distrusă, înseamnă periclitarea mediului înconjurător și pentru vecini, și pentru comunitate. Folosindu-ne de dreptul de mediu, de dreptul constituțional de a avea un mediu sănătos și curat, noi socotim că nu poți face ce vrei cu pro-prietatea ta în detrimentul vecinilor și comunității. Și a-tunci am prevăzut sancționarea penală a celor care își distrug proprietățile. Tot acest Cod Silvic reglementează o serie de capitole cum ar fi circulația juridică a terenurilor forestiere, amenajarea pădurilor, bursa lemnului. Pentru suprafețele mici de pădure, noi vom suporta, din bugetul de stat, costul amenajărilor, și, nu în ultimul rând, prevedem modelul practicat în Germania, al ocoalelor mixte, care înseamnă că ocoalele pot fi ale statului, private sau un ocol poate avea și structuri de stat, și structuri private. Sunt foarte multe reglementări, dar important este că vrem să facem ordine și, chiar dacă am dat toată proprietatea, să punem capăt defrișărilor abuzive. Omul de rând trebuie să înțeleagă că trebuie, odată și odată, să stopăm acest haos și aceste defrișări fără capăt care au avut loc în România în ultimii 16 ani. Deocamdată, totul este pe site-ul ministerului, iar în acest prim semestru, în această sesiune parlamentară eu fac toate demersurile ca să scot Codul Silvic în funcțiune”, ne-a declarat ministrul Flutur.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: