Specialiști de la CEFIDEC Vatra Dornei

La formare profesională în Franța

În perioada 16-29 ianuarie, un grup de specialiști-formatori de la Centrul de Formare și Inovație pen-tru Dezvoltare în Carpați – CEFIDEC Vatra Dornei a participat la pro-gramul de mobilități transnaționale finanțat de Comisia Europeană prin programul de formare profesională „Leonardo da Vinci”: RO/2004/93018/EX., ce s-a derulat în regiunea Franche-Comté din Franța. Programul s-a intitulat „Studiul filierei agriculturii biologice în Franche-Comté” și a făcut parte din proiectul „Caz concret de realizare a unui instrument metodologic pentru formarea formatorilor, specia-liști din zona montană”.
 

Din delegație au făcut parte 8 specialiști-formatori și colaboratori ai CEFIDEC: drd. ing. Dănuț Gîțan – directorul CEFIDEC, drd. ing. Dănuț Ungureanu – responsabil de proiect, drd. ing. zootehnist Mioara Bocă-nici, ing. industrie alimentară Paula Ionașcu, ing. silvic Ioan Cocîrdan, ing. constructor Țuțu Chirileanu, ing. Ioan Agapi – directorul Federației Agricultorilor de Munte „Dorna” și dr. ing. Teodor Marușca – cercetător la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Pajiști – Brașov. Partenerii francezi în cadrul proiectului au fost: Comitetul Regional de Formare Agri-colă Besancon, Centrul de Formare Profesională și Promovare Agricolă Montmorot și Camera de Agricultură a Regiunii Franche-Comté. Tematicile propuse, de cunoaștere și studiere a agriculturii biologice și dezvoltare rurală în Franța și în Franche-Comté, au cuprins un evan-tai variat al posibilităților de aplicare în practică, în condițiile economice și sociale ale zonei montane din Ro-mânia – preciza dl drd. ing. Dănuț Ungureanu, expert, consultant a-groturism montan, CEFIDEC Vatra Dornei. Obiectivul acestui stagiu a fost acela de a permite fiecărui participant să găsească și să elaboreze, fiecare în domeniul său de activitate, proiecte de transfer în ruralul montan românesc a experiențelor pozitive cercetate. S-au realizat vizite la ex-ploatații agricole, asociații ale pro-ducătorilor și consumatorilor, struc-turi de primire turistice rurale, mică industrie de prelucrare a laptelui, afinori, școli agricole, producători de legume bio etc. Acestea au fost ar-monios îmbinate cu intervenții teh-nice și legislative ale specialiștilor de la Camera Regională de Agricultură, Interbio, de la CRFA, sau ale teh-nicienilor de la structurile vizitate. Prestația specialiștilor români a fost apreciată de directorul Comitetului Regional de Formare Agricolă Franche-Comté, Yves Cantenot, cel care a însoțit permanent delegația și care a fost responsabilul de proiect din partea franceză. Acest schimb constituie încă un pas în deschide-rea de noi colaborări și noi parte-neriate între CEFIDEC Vatra Dornei și instituții similare din Uniunea Europeană.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI