Asociația pentru protecția animalelor „Brunopet”, cu sediul în Suceava, a hotărât să inițieze și să susțină financiar un proces prin care să se elucideze cauzele care au dus la moartea cetățeanului japonez Hajime Hori, deoarece în prezent există multe controverse cu privire la caz. Asociația „Cuțu, cuțu”, cu sediul în București, a introdus Ordonanța președințială împotriva Administrației pentru su-pravegherea animalelor pe 2 februarie 2006, la Judecătoria sectorului 3, cu termen de judecată la 9 februarie 2006. Acesta este doar începutul. La demers se asociază încă multe alte asociații.

Acum, ASA este obligată să păstreze în viață câinii presupuși ucigași, pentru a fi probe în proces, până la sfârșitul anchetei, când dorim să-i și adoptăm. Noi nu credem că ei au ucis, pentru că nu am văzut niciodată maidanezi omorând oameni. Acest proces este necesar deoarece decesul cetățeanului japonez a declanșat, prin intermediul mass-media, o adevărată isterie națională, făcând foarte mult rău câinilor fără stăpân. Ei sunt uciși acum în ritm alert, nu doar în ecarisaje, ci și de către societatea civilă, ilegal, prin metode extrem de violente (otrăvire, lovituri, împușcare). Spectacolul național este unul de durități extreme, provocând cetățenilor buni la suflet traume și chiar decese (cazul doamnei Dumitrescu care locuia în bloc cu cetățeanul japonez și care a murit făcând infarct când i-au luat hingherii câinele pe care îl hrănea de 13 ani). A MURIT AL DOILEA OM!!! DE CE NU SE ISTERIZEAZĂ PRESA IAR? Iubi-torii de animale nu sunt cetățeni de „categoria a doua”! Considerăm că animalele străzii nu sunt vinovate de aceste incidente, deoarece li s-a permis înmulțirea excesivă de către autorități. Primăriile nu au rezolvat programe de sterilizare a câinilor cu stăpâni (câini fără valoare chinologică), și foarte mulți pui au fost aruncași în stradă. Chiar și cei de pe stradă s-au înmulțit excesiv, deoarece o femelă dă naștere, în șapte generații, la aproximativ 4000 de câini. Ritmul de prindere a hingherilor este mic comparativ cu cel de înmulțire. Mai bine sterilizez un câine decât să sterilizezi mai târziu 4000; sau să omori 4000! Banii primiți de autorități au fost foarte mulți, însă, după atâția ani de aplicare, programele de prindere n-au dat rezultate, cu toate promisiunile edililor. Organizația Mondială a Sănătății afirma în 1992, la Geneva, în „Raportul tehnic nr. 824 al Comitetului de Experți” că „Cercetările conduse între 1981 și 1988, în cadrul programului de luptă împotriva rabiei umane și canine, au relevat faptul că programele de eutanasiere a câinilor de pripas sunt atât ineficiente, cât și costisitoare” (p. 33). „Programul de prindere și eliminare a câinilor fără stăpân sunt considerate ineficiente pe termen mediu și lung, deoarece nu atacă originea problemei, care este ritmul ridicat al reproducerii. «CONTROLUL» populației canine se bazează prioritar pe: STERILIZĂRI, VACCINĂRI (implicând înregistrări și marcaj), plus EDUCAȚIE și SUPRAVEGHERE”. Pentru o societate cu pretenții de „societate civilizată”, cu intenția de a fi primită în Uniunea Europeană, care a aderat la „Convenția Europeană pentru animalele de campanie” la Strasbourg în 2003 (Convenție care recomandă, la articolul 12, rezolvarea problemelor câinilor fără stăpân „prin metode care nu cauzează dureri și suferințe”), aceste omoruri sunt nu numai o pată neagră pe obrazul României, ci și o dovadă gravă de primitivism. Oare reacția creată în rândul lumii europene este lipsită de importanță pentru presă?! Să înțelegem că a fost declanșată „vânătoarea de vrăjitoare” și doar intervenția externă va opri această isterie națională? Eugenia Ieș, președinte al Asociației „Brunopet” – Suceava, tel. 0722/658.353 Marcela Lungu, președinte al Asociației „Cuțu, cuțu” – București, tel. 0726/15.74.98 Jurist Magdalena Radu și avocat Angelica David – Giurgiu, tel. 0723/13.84.24 Doinița Cocriș, membră a asociației „Pro Anima” – Suceava, tel. 0744/51.51,60 Sorina Hanea, președinte al Asociației „Nu mai ești singur” – București, tel. 0729/03.53.52 și un grup de iubitori de animale, reprezentanți ai Societății Civile