În parteneriatul Guvernului cu românimea din Nordul Bucovinei

Accent pe generația tânără

„România nu va mai da nici măcar un leu pentru proiectele care nu aduc nici un beneficiu comunității respective (…), ci doar unui grup restrâns de persoane”, afirmă dl Mihai Gheorghiu, șeful Departamentului Românilor de Pretutindeni Cu prilejul vizitei președintelui Traian Băsescu la Cernăuți, s-a deplasat și dl secretar de stat Mihai Gheorghiu, șeful Departamentului Românilor de Pretutindeni. Dl Gheorghiu, însoțit de consulul general al României la Cernăuți, dl Romeo Săndulescu, s-a aflat vineri la sediul Societății pentru Cultură Românească „M. Eminescu”. Oaspetele a fost întâmpinat de către președintele societății, Arcadie Opaiț, care și-a spus toate păsurile. „Mă acuză lumea că sunt omul Administrației, dar eu sunt cetățean al Ucrainei, ba mai am în cârcă o societate unde, de 12 ani, port o responsabilitate”, a arătat Arcadie Opaiț, subliniind că în toți acești ani nu a primit nici un leu de la Guvernul României.
 

„Am avut bucuria să văd pe scena festivalurilor organizate de Societatea «Eminescu» aproximativ 700 de artiști amatori. În țară nu se mai fac asemenea chestiuni. Aici oamenii se bucură de patrimoniul lor, de cultură, de folclor, de limbă, de cân-tec”, a subliniat consulul general Romeo Săndulescu. „De anul trecut, Departamentul Românilor de Pretutindeni este la Ministerul Afacerilor de Externe, după cum probabil știți. Toată activitatea Departamentului este în pro-fund proces de restructurare și reorganizare. Modul de a finanța, modul de a intra în contact cu societățile se reorganizează. Noi evaluăm toți partenerii și renunțăm, am făcut-o deja, la unii dintre ei. Aici sunt două lucruri care trebuie înțelese. România are o datorie morală, poli-tică, față de dvs. dar și dvs. aveți o datorie față de România. Toți avem datorii unii față de ceilalți. România trebuie să acorde asistență morală, financiară și politică, în condițiile în care proiectele care există, evenimentele care se organizează aduc realmente un beneficiu comunității. România nu va mai da nici măcar un leu pentru proiectele care nu aduc ceva comunităților respective, deci pentru acele proiecte care rămân pe hârtie sau care produc beneficii numai pentru un grup restrâns de persoane. În acest sens decizia este luată și, repet, după ce vom încheia evaluarea tuturor partenerilor din toate spațiile noastre, în funcție de realități vom întrerupe relațiile cu unii dintre ei. Acest lucru s-a întâmplat deja în anumite zone de acțiune și în Est, și în Vest. Ceea ce dorim este să construim parteneriate coerente, valabile”, a spus, la rândul său, secretarul de stat Mihai Gheorghiu, adăugând: ”Dle Opaiț, ca să ajungă la dvs. un proiect, trebuie să faceți un proiect de finanțare. Este o regulă minimală pentru toată lumea de pe glob. Când vrei un leu, trimiți o scrisoare și spui «Vreau un leu ca să fac acel lu-cru» și noi spunem «da» și vă trimitem leul. Fără scrisoarea de intenție și cererea de finanțare nu poate pleca leul, pentru că există legi care reglementează aspectul financiar dintre noi”. Mihai Gheorghiu a mai spus că toată lumea va fi monitorizată pentru ca fondurile să fie cheltuite cu rațiune, „în folosul comunității”. „Nu vă ascund că vom pune accent deosebit pe generația tânără. Este vital ca această generație să reintre în circuitul vital al României”, a mai spus șeful DRP. Arcadie Opaiț a venit cu propunerea ca mult discutatul Institut Cultural, despre înființarea căruia se vorbește, să-și aibă locul chiar în sediul Societății „Eminescu”. Liderul comunității ro-mânești și-a arătat apoi admi-rația pentru președintele Traian Băsescu, despre care a spus că „este un lup de mare care vorbește cu omul de la egal la egal”. La sediul Societății „Eminescu” s-au aflat cu acest prilej reprezentanți ai Societății „Golgota” din Cernăuți, ai Societății pentru Cultură și Literatură Română în Bucovina din România și ai ziarului „Clopotul Bucovinei” tipărit în parteneriat cer-năuțean-rădăuțean.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: