Din ciclul „bine faci și rău găsești“

Familia „adoptivă“ a gemenilor din Oniceni-Forăști, părăsiți de mama naturală,

În luna ianuarie a anului în curs, publicam un articol despre o familie din Oniceni – Forăști, care luase, din august 2005, în întreținere, doi copii minori, lăsați în grijă de mama lor naturală, plecată la muncă în Italia. Înțelegerea se referea la 400 de euro pe lună, bani pe care cei doi nu i-au văzut niciodată. În ciuda acestui amănunt, cu greu digerabil de oricare dintre oamenii de bună-credință, cei doi soți, Mihaela și Claudiu Ivlev (26, respectiv 39 de ani), proaspăt sosiți în comună, nu îi abandonează pe micuți, frații gemeni Amalia și Doruțu Ilie (născuți la 24 mai 2004), lăsați în voia sorții de o mamă zăbăucă, pe nume Maria Pietrariu. Se perfectează și un act la notariat, o simplă procură prin care cei doi sunt îndrituiți să ridice de la poștă alocația micuților.
 

Din luna august a anului trecut, însă, Maria Pietrariu nu mai dă niciun semn de viață, Doruțu și Amalia rămânând, practic, ai nimănui. Oficial, potrivit certificatului de naștere, copiii nu au tată. Pe 14 decembrie 2005, în urma unei apariții la televiziune, familia Ivlev primește de la Dan Bitman – prin intermediul emisiunii sale – 16 milioane de lei. Pe 12 ianuarie 2006, primarul Brăduț Avrămia dă un interviu la Radio România Actualități și promite ajutor familiei, după cum promite ajutor și pe reportofonul redacției „Crai nou”. Ajutor pentru lemne, de 500.000 de lei pe lună plus unul de urgență, de 5 milioane. După ce, uman, primarul găsește o soluție de a le acorda soților Ivlev venitul minim garantat, potrivit Legii 416. Mamă și tată pentru Amalia și Doruțu, atunci când copilașii au deschis pentru prima oară gura să înțeleagă lumea în care au văzut lumina zilei, Mihaela și Claudiu s-au trezit, mai ales după mediatizarea în „Crai nou”, că lumea îi privește cu alți ochi. Mai răi. Sau răi de tot. Drumul spre iad e pavat cu bune intenții, nu-i așa? „De voi s-a scris la ziar, voi ați luat bani, voi creșteți acești copii numai pentru bani. Voi sunteți profitori”, a zis gura satu-lui. Tinerii, care nu se au decât pe ei (și un câine lup, o cățea mai precis, rea și devotată, pe nume Roxi, cum scriam în precedentul articol), n-au luat, până acum, în afara celor 16 milioane de la Dan Bitman, nimic. Un ajutor, pe decembrie, pentru lemne, iar cel garantat de 416 – pauză. Pauză și în cazul celor 5 milioane de urgență. „Noi am ținut acești copii din dragoste. Ne-am atașat de ei. Nu am vrut să obțin vreun profit de pe urma lor. Nu vreau medalii. Mă lupt pentru ei și aș face, la condiții similare, schimb cu oricine. Dar nu vreau să fac schimb. Doruțu și Amalia nouă ne spun mamă și tată”, declară Mihaela Ivlev, adăugând că, în cazul în care Maria Pietrariu ar veni… de nicăieri să-și revendice copiii, ar ceda în favoarea acesteia, deoarece „ea e mama lor naturală”. O poveste simplă, de la țară, din România, în spiralele mai mult sau mai puțin exacte ale acelui ”bine faci și rău găsești”. Gura lumii, a satului, primordială în spațiul rural, poate purta, ca semințele păpădiei în vânt, mici – mari invidii ale oamenilor. În Oniceni – se spune – sunt oameni gospodari, cu vaci, cu boi, cu pământ. Unii dintre ei, sunt prinși la 416. Cu tot cu vacile și cu boii lor. Cine i-ar crește, ca să le spună mamă și tată, pe gemenii Amalia și Doruțu? Primarul Brăduț Avrămia a promis că, după 9 februarie, pro-misiunea domniei sale va intra în vigoare. „Nu am avut până acum bugetul, dar vă asigur că cele 5 milioane de lei ajutor de urgență, ca și ajutorul de lemne, ca și ajutorul la 416 restant, va fi achitat. Nu ne jucăm. E vorba, totuși, și de posibilitățile noastre concrete. Dincolo de astea, gura lumii numai pământul o astupă”, ne-a declarat domnia sa.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: