Baza

Cuvântul bază cu referire la americani a fost rostit recent cu un alt sentiment decât acela, cu care ne-am obișnuit de la o vreme, de entuziasm necenzurat. Moartea e de bază la noi, spunea, cu amărăciune, cu dezolare, un prieten al lui Teo Peter, după achitarea pușcașului marin acuzat de uciderea artistului, amărăciune și dezolare generate de convingerea că trebuie să apară ea pentru ca lucrurile să se vadă mai bine. În acest caz, disprețul – ca să-l cităm pe președintele Băsescu – pentru un adevăr care nu este al celui mai puternic. De bază s-a dovedit și o altă moarte, a omului de afaceri japonez, conducător al unei asociații de prietenie nipono-române, sfâșiat în Capitală de un câine vagabond. De data aceasta, pentru a scoate în evidență cât de puțin contează viața omului față de ideea ocrotirii animalelor.
 

La București, la Suceava și în atâtea și atâtea așezări din România, în care decesele, mutilările, desfigurările provocate de proliferarea scăpată de sub control a câinilor fără stăpân sunt de ani buni de zile doar cifre de inventar. Însă aceste morți, a artistului român și a omului de afaceri japonez, care într-un fel sau altul ne-au interzis tuturor indiferența, au mai dovedit ceva: nu orice moarte, nu moartea oricui contează la fel de mult, la bază, ca spunem așa, și la vârf.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: