Pentru eradicarea turbării

Megavânătoare la vulpi

Pentru ca focarele de rabie să fie stopate „din fașă”, veterinarii vor analiza probe de pe creierul a 100 de vulpi împușcate Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentară va organiza o vânătoare preventivă de împiedicare a apariției și răspândirii rabiei. Potrivit șefului instituției, dr. Petrea Dulgheru, acțiunea în premieră se va desfășura pe teritoriul întregului județ, împușcate urmând a fi în jur de 100 de vulpi. Veterinarii vor recolta probe de pe creierul animalelor, astfel încât potențialele focare de turbare să fie stopate „din fașă”. „Turbarea este o problemă deosebită în perspectiva integrării în UE. Trebuie să facem echipă cu cetățenii și toți responsabilii fondurilor de vânătoare, pentru a putea stăpâni această boală”, a precizat dl Dulgheru, atenționând organele silvice și de vânătoare că sunt obligate să aducă la laborator probe de la cadavrele de animale descoperite în pădure.
 

Șeful DSVSA atrage atenția primarilor, în calitate de șefi ai comandamentelor antiepizootice locale, să reactiveze aceste organisme, care, în acest an, au un rol major pe linia aplicării normelor privind integrarea. La ora actuală, județul nu are niciun focar de turbare, însă, aceasta – spune dr. Dulgheru – nu înseamnă că nu sunt posibile cazuri izolate și neidentificate. Ultima epizootie de rabie a fost declarată în luna august 2005 în localitatea Roșcani, aparținând de orașul Liteni, după ce gospodarii au depistat și omorât o vulpe turbată provenind din pădurea din preajmă. Pe de altă parte, dr. Petrea Dulgheru a precizat că, în ultimul timp, populația de vulpi s-a înmulțit peste măsură, urmare directă a scăderii interesului pentru blănuri.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: