Reîmpăduriri pe seama proprietarilor

Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic și Vânătoare (ITRSV) Suceava va recurge la „reîmpădurirea silită” în cazul în care vor exista proprietari de terenuri cu vegetație forestieră care vor refuza să-și reîmpădurească suprafețele defrișate. Directorul ITRSV Suceava, dl Costel Girigan, a declarat, sâmbătă, într-o conferință de presă, că a trimis deja somații la 900 de proprietari care și-au despădurit suprafețele de pădure „legal sau ilegal”. „Pentru cei care nu vor să execute reîmpădurirea conform Codului Silvic, trecem la reîmpădurirea silită. Specialiștii de la ocoalele silvice vor întocmi documentațiile necesare prin care se va stabili ce specii trebuie pentru reîmpădurire, Direcția Silvică va pune la dispoziție puieții și va estima valoarea lucrărilor de reîmpădurire, manopera va fi asigurată de personalul silvic, iar contravaloarea lucrărilor o va suporta proprietarul de pădure prin executare silită”, a explicat dl Girigan.
 

Costul reîmpăduririi unui hectar de teren este, potrivit dlui Girigan, între 30 de milioane de lei vechi și 100 de milioane de lei. „Dacă proprietarul va participa cu forțe proprii la reîmpădurire, atunci costul pe un hectar poate coborî și până la 5-6 milioane de lei vechi, mai precis contravaloarea puieților”, a pre-cizat dl Girigan. El a spus că în acest an ITRSV Suceava și-a propus să reîmpădurească 800 de hectare de pădure din cele peste 10.000 de hectare care au fost despădurite de-a lungul timpului. „Aproximativ 80% din pădurile care au fost date la Legea 18/1991 sunt despădurite”, a arătat dl Girigan. Dom-nia sa a mai spus că, în acest an, ITRSV Suceava are ca o-biectiv reabilitarea și înființarea de noi perdele forestiere de protecție pentru căile ferate și drumurile naționale, iar proprietarii de terenuri care nu vor permite înființarea de perdele forestiere pe terenurile lor vor fi expropiați cu plata de despăgubiri juste. “În toate țările civilizate, acolo unde există un interes public, proprietarul de teren trebuie să accepte ca pe suprafața lui de teren să se amplaseze obiectivul respectiv. Prin modalitatea de expropriere comisiile care vor lucra la evaluarea terenurilor sunt obligate să evalueze terenul la justa lui valoarea de piață. Nimeni nu vrea să ia terenul proprie-tarilor cu japca”, a spus dl Girigan. El a declarat că, potrivit programului, în județul Suceava vor fi înființate 401,2 hectare de perdele forestiere de protecție, din care 377 de hectare pentru protecția drumurilor naționale, iar restul, pentru protecția căilor ferate. De asemenea, vor fi reabilitate alte 41,8 hectare de perdele de protecție pentru căile ferate. Dl Girigan a spus că amplasamentele au fost identificate, fiind executate și studiile de fezabilitate și proiectele tehni-ce, pentru care au fost cheltuite 2,7 miliarde de lei vechi.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: