Referitor la cazurile de titularizări ilegale de la Cajvana

Ministrul educației a recomandat „intransigență“

Șeful IȘJ Suceava, Petru Carcalete, a precizat ieri că, referitor la cazul titularizărilor ilegale de la Grupul Școlar Cajvana, ministrul educației și cercetării Mihai Hărdău a recomandat „intransigență în cercetarea cazului și luarea tuturor măsurilor care se impun”. Recomandarea a fost făcută cu prilejul vizitei de luni de la Gura Humorului și Suceava a ministrului. De asemenea, ministrul a spus că va face verificări în toate județele privind modul în care s-au realizat titularizările anul trecut. Conducerea IȘJ Suceava declarase la începutul anchetei de la Cajvana că va solicita ministerului de resort să trimită propria comisie la Suceava, dar Petru Carcalete a spus ieri că ministrul a stabilit că „până nu se încheie cercetările aici, nu se pune problema înființării unei comisii MEC”.
 

Ancheta asupra titularizărilor ilegale de la Cajvana, Mitocu Dragomirnei și Câmpulung este în plină desfășurare. Ea este realizată de către reprezentanții IȘJ, dar și de către Poliție și Procuratură, ca urmare a sesizării făcute de IȘJ către acestea. Potrivit șefilor IȘJ, ancheta va mai dura, întrucât sunt „mii de documente care trebuie verificate” și „nu există o sigură filieră”. Aceștia au precizat că primele măsuri au fost luate la nivelul IȘJ, la Serviciul personal, unde nici un inspector de personal din vechea gardă nu mai lucrează acolo. Activitatea a fost preluată deocamdată de inspectorul general adjunct Niculai Barbă, până la definitivarea anchetei. Precizăm că anul trecut, la serviciul menționat funcționau inspectorii Simion Slevoacă și Valeriu Pop. Primul s-a transferat în învățământ ca urmare a desființării postului, la sfârșitul lui 2005, iar al doilea se află la dispoziția IȘJ, până la încheierea anchetei. În afara deciziilor de titularizare false găsite la Cajavana, reprezentanții IȘJ au descoperit lipsa a două decizii de numire pe post pentru două persoane încadrate cu carte de muncă acolo. Acest fapt l-a determinat pe Niculai Barbă să remarce că ancheta se va întinde și asupra secretarei de acolo. „Nu știu cum va explica lipsa celor două decizii, neînregistrate, sau cererile de concediu fără plată sub 30 de zile, de asemenea neînregistrate”. Imediat după sărbători, în urma unor sesizări verbale, dar și făcute pe forumul deschis pe site-ul IȘJ despre titularizări cu decizii false la Grupul Școlar Cajvana, instituția a demarat o anchetă acolo, constatând că se confirmă 5 astfel de cazuri de titularizări ilegale. Este vorba despre decizii de numire pe post din 2005 falsificate, cu semnături ale șefilor IȘJ de asemenea în fals. Ulterior au mai apărut două în județ, unul la Mitocu Dragomirnei iar celălalt, mai recent, la Grupul Școlar Industrial din Câmpulung, de asemenea confirmate. Acesta din urmă a fost reclamat chiar la minister de un grup de profesori, fiind vorba despre un profesor de Educație tehnologică, inginer de profesie, titularizat în 2004 pe un post care nu fusese scos la concurs, nici în anul menționat, nici în cel anterior. Niculai Barbă a mai declarat că pe forum continuă să apară sesizări despre ilegalități comise la titularizare și că le va verifica pe toate, chiar dacă unele sunt anonime.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: