Cucuta lui Socrate…

(glosă la evul media) Condamnat că, chipurile, ar fi contribuit la pervertirea și ticăloșirea junimii ateniene, Socrate a preferat să-și bea în tihnă cucuta, decât să primească clemența juzilor. Înainte de a asta, însă, produse un gest de mare stupefacție prin flancurile discipolilor, ce-l ispiteau și îmbiau, mai abitir, cu niscai trasee de salvare. Maestrul – stupoare! – începu să cânte, fleaura, la… flaut. Ești nebun?! Ăștia vor să te căsăpească și ție-ți mai arde de cântat?!, clama galeria de amici. (În viața lui, ilustrisi-mul nu cântase la atare instrument). Răspunsul înțeleptului a venit nemilos, în liniște… serenă: Învăț ca să știu!… Asistăm, de bună bucată de timp, la tot soiul de ciorovăieli la vârf, pe la noi. Însuși rătăcitul de Emil Constantinescu tot se caină c-a fost victimă a securimii mioritice, care l-a răpus.
 

Dumitru Brădățan

Acu’, bag sama că el (și șeful cancelariei lui) taman asta face toată ziulica: fuguța cu pâra la/în media! Șantajul și etajul, i se spuse, în epocă, lu’ Pamfil Șeicaru, belicos gazetar interbelic. Copos & Năstase, Patriciu et suita, cogeamite VIP-uri d’ale preselor în aste zilișoare, cam tot asta invocă. Mai simplu, eu aș fi vrut să spui următoarele: că viața noastră (și a fiștecărui planetar în parte) se raportează, nemijlocit, la mesajele media. Ca la rugă: pita noastră cea de toate… Cine nesocotește media – producător-personagii-beneficiar – nu există. Nu ești în presă, nu exiști! Produc presă, consum presă (video, scriptică, audio), deci trăiesc. Otrava rutinieră, haleala zilnică deveni… peștele oceanic a lu’ taica Pingelică… că tot e ziua lui, mâne. Odihnească-se! Ceva dulce și fără de care nu se mai poate. Deși ni se cam apleacă. Tutulor! Rău cu rău, dar mai rău… Fără de, al naibii!, puterea asta a 4-a. Dă Burdujeni! Pe mă’sa de potentză, ăăă… Mânați măi!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Publicitate

 

Sumarul ediţiei: