Eliminate din circuit

„Legalizarea” lemnului ilegal și firmele de apartament

Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic și Vânătoare (ITRSV) Suceava nu mai per-mite firmelor care au ca obiect de activitate doar comercializarea lemnului să gestioneze documente silvice cu regim special. Aceasta, pentru a se evita „legalizarea” masei lemnoase tăiate ilegal, a de-clara, sâmbătă, directorul inspectoratului, dl Costel Girigan. Domnia sa a declarat, într-o conferință de presă, că aproximativ 85 la sută din lemnul tăiat ilegal în cursul anului trecut a fost „legalizat” prin avize de însoțire a mărfii emise de societăți care comercializează lemn. “Lemnul tăiat ilegal a ajuns, pe diverse căi, la societățile comerciale de prelucrare, care l-au debitat în cherestea și, ulterior, cu avizele de însoțire, cheresteaua a circulat pe drumurile publice din România”, a explicat șeful ITRSV Suceava, instituție care are arondate județele Bacău, Botoșani, Iași, Suceava și Neamț.
 

“Cu astfel de documente se legalizează tăierile ilegale”, a spus dl Girigan. El a arătat că ITRSV Suceava nu mai eliberează note de distribuire către tipografii pentru tipărirea unor astfel de documente agenților economici care nu au atestat de exploatare a lemnului, locație pentru debitarea materialului lemnos sau depozit autorizat pentru comercializarea lemnului. Directorul ITRSV Suceava a adăugat că, prin această măsură, “firmele de apartament” care derulează afaceri cu material lemnos vor dispărea de pe piață. “Acum vor veni la noi pentru eliberarea notei de distribuire către tipografie doar societățile care lucrează legal, pe când firmele de apartament care nu au avut niciodată nici atestat de exploatare, nici o locație unde să facă debitarea lemnului nu vor mai veni”, a spus dl Girigan. El a menționat că, în 2005, în țară, tipografiile autorizate au eliberat peste 14.000 de blocuri cu avize de însoțire a materialului lemnos fără să fie făcută nicio verificare din partea organelor silvice la firmele respective. A amintit, de asemenea, că, din septembrie 2005, de când a preluat activitatea de verificare a firmelor care au dreptul să gestioneze documente cu regim special, ITRSV Suceava a efectuat verificări la un număr de 427 de agenți economici, iar pentru 335 s-au emis note de distribuire către tipografii pentru eliberarea documentelor cu regim special, fiind refuzat avizul pentru eliberarea a 2415 blocuri cu avize de însoțire speciale pentru materialul lemnos.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI