DSP avertizează:

Frigul excesiv, pericol pentru hipertensivi, bolnavii de inimă și cei cronici

Efectele temperaturilor extrem de scăzute asupra organismului uman sunt creșterea pulsului și a tensiunii arteriale, a vâscozității sângelui, vaso-constricția cutanată. Persoanele bolnave sau convalescente și bătrânii sunt cel mai expuse la risc în perioada geroasă, putând apărea efecte nefaste în organism chiar și la o scădere minimă a temperaturii interne. Este vorba de persoane în vârstă cu tulburări aterosclerotice, hipertensivi, pacienții cu boli cardio-vasculare, astmatici, dar și cei cu boli cronice, cum ar fi diabetul, bolnavii psihici, alcoolicii. DSP face o serie de recomandări pentru această perioadă, în special persoanelor considerate cu risc de îmbolnăvire.
 

Astfel, trebuie evitate deplasările pe timpul frigului, iar dacă o faceți luați-vă următoarele măsuri: acoperiți bine capul, întrucât pierderea de căldură la această zonă este de 30%; protejați fața, mai ales la nivelul gurii și nasului; îmbrăcați haine călduroase, mai multe rânduri, nu scoateți mănușile nici în perioade de timp foarte scurte, mergeți în ritm egal, fără a face efort, nu consumați alcool. Nou-născuții sunt foarte vulnerabili la frig, de aceea nu se recomandă ieșirea afară. Totuși, dacă se întâmplă trebuie înveliți foarte bine, acoperiți cu grijă gura și nasul, evitați transportul lui în rucsac. Expunerea prelungită la frig poate provoca degerături sau șoc hipotermic. În cazul degerăturilor, suflați aer cald în zona respectivă, până ajungeți la un loc încălzit. Șocul hipotermic apare când temperatura corpului scade sub 35 grade. Întrucât starea generală a persoanei aflate într-o astfel de situație se agravează repede, trebuie luate în considerare primele simptome: pronunța-rea sacadată a frazelor, dificultate la mers, confuzie mentală și pierderea judecății și a coordonării membrelor, atitudini și idei bizare, senzație de oboseală, tensiune musculară, pier-derea cunoștinței, comă. În aceste si-tuații, se recomandă punerea persoanei la adăpost de vânt și frig, schimbarea hainelor dacă sunt ude, consumul de băuturi calde, îndulcite și fără alcool. Nu se freacă pielea persoanelor aflate în stare de șoc hipotermic, iar în cazuri grave trebuie chemată salvarea.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: