„Practici mafiote” în învățământul sucevean

Conducerea IȘJ continuă să descopere acte false legate de titularizare > Niculai Barbă nu exclude complicitatea unor persoane din inspectorat în realizarea falsurilor > Documentele din școli vor fi supuse unei expertize tehnice Un profesor suplinitor de Educație tehnologică a obținut decizie de pretransfer de la Grupul Școlar „Ion Nistor” din Vicovu de Sus la Grupul Școlar Cajvana, deși pre-transferul se acordă doar titularilor de învățământ. Făcând investigații asupra cazului (semnalat și în ziarul „Crai nou” de ieri), conducerea IȘJ Suceava, respectiv inspectorul general-adjunct Niculai Barbă, a descoperit că decizia era falsă, tot așa fiind și semnătura sa de pe actul respectiv.
 

Dl Barbă spune că „metoda aceasta este un artificiu de titularizare fără concurs, întrucât, odată obținută această decizie, profesorul merge mai departe ca titular”. Cadrul didactic menționat mai sus a fost chemat la IȘJ să explice situația și susține că nu a lucrat niciodată la Vicov, nici la Cajvana și că nu știe ce s-a întâmplat. Mai mult, a declarat că este cadru didactic su-plinitor de mai mult de 17 ani la Școala de Arte și Meserii din Vatra Dornei! El a mai spus că nu a făcut nimic ilegal, nu a solicitat pretransferul și că, în toamna trecută, s-a înscris la concursul de suplinitor ca-lificat. La sesizarea unor persoane privind titularizări ilegale, ge-neralul adjunct Niculai Barbă a demarat propriile cercetări la începutul lunii. Primul caz, descoperit la Cajvana, despre care am relatat, este al unei profesoare de engleză care s-a titularizat la grupul școlar de acolo cu o decizie falsă, deși, la concursul de titularizare din vara trecută, avusese media 3,65. Mai mult, școala nici nu vacantase postul cu pricina. A fost sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, iar Niculai Barbă a declarat joi că îl va sesiza și în al doilea caz. „Încep să fiu sigur de faptul că tot ce se spunea despre în-vățământ în legătură cu aceas-tă problemă a mișcării perso-nalului didactic chiar este a-devărat și, după cum stau lucrurile, cred că va trebui să trec zilnic pe la Parchet pentru plângeri”. Dl Barbă mai spune că aceste două cazuri depis-tate n-ar fi sunt singurele, „mai sunt și alte asemenea docu-mente la Cajvana pe care le vom face publice în scurt timp”. Domnia sa a desco-perit și la școala din Mitocu Dragomirnei o profesoară de matematică titularizată pe un post care, de asemenea, nu fusese scos la concurs. În ceea ce privește suspecții, acesta a precizat că este din ce în ce mai convins că „persoane din inspectoratul școlar nu sunt străine de asemenea practici pe care eu le-aș numi ma-fiote”. Suspectat că ar fi făcut greșeli la semnarea deciziilor, inspectorul general-adjunct Barbă a declarat că va face publice toate deciziile de înca-drare pe post pe care le-a sem-nat anul trecut, primul de alt-fel în care a coordonat miș-carea de personal, având în vedere că răspunde de această activitate. „Le postez pe site-ul IȘJ și le afișez la inspec-torat, ca să nu existe dubii, și consider că asemenea acuzații anonime sunt de natură a mă intimida în demersurile me-le”, a spus el. Întrucât dorește să depisteze toate neregulile din învățământul sucevean, chiar și pe cele existente înainte de venirea sa la IȘJ, Niculai Barbă a mai precizat că va solicita ministerului de resort să numească o comisie care să facă expertiza tehnică a tuturor documentelor legate de mișcarea cadrelor didac-tice. Până atunci, în perioada următoare, toate școlile jude-țului vor face obiectul unor verificări „încrucișate” în acte, care vor fi comparate cu baza de date a IȘJ, pentru depis-tarea eventualelor fraude.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI