Nătângul

Începuturile de an ar trebui să fie de regulă optimiste, pline de speranțe. An nou, nădejdi noi… Ce nu s-a reușit anul trecut, se face sigur anul acesta… Toate acestea sunt, cred, gândurile fiecărui om cumsecade ce înțelege să trăiască în nota de normalitate a unei vieți cât de cât mulțumitoare. De o vreme însă, pentru omul obișnuit, începuturile de an sunt și începuturile unei spaime ce aduce în valuri gânduri cenușii despre ce nenorociri vor urma. Primul frison rece vine odată cu întrebările „ce se mai scumpește oare și cu cât” și devine tremur de-a binelea când, dintr-un calcul superficial iese că factura la gaz va fi mai scumpă decât mobila din sufragerie. Și tot de-o vreme, cuvinte ca „an de preaderare”, „accelerarea ritmului”, „ținte guvernamentale” încep să capete forme de balauri cu multe capete ce se hrănesc și nu se mai satură, până la disperare, din buzunarele noastre în care găsim tot mai rar vreun rest de mărunțiș.
 

Daniela BEALE

Te uiți idioțit la televizor, la zâmbetul ferice al guvernanților ce promit o Românie – Țară a Minunilor, imediat din ianuarie 2007, când, cam tot de atunci, Ion a nostru se va pupa frățește cu Johnny și cu Jean. Nu înțelegi nimic din transfigurarea lor și parcă, nătâng dintr-o dată, începi să te îndoiești de tine. Poate ești prost, poate desuet, poate nu pricepi nimic din ce se întâmplă în lume, biet bou trăgând la jug carul traiului zilnic, între casieria de la Electrica, spre cea de la asociația de proprietari sau ghișeul unde plătești ratele la frigider. Și cum parcă niciun alt început de an n-a fost mai sperios ca acesta, nu te oprești să te întrebi: oare cât de nătângi ne vom simți la sfârșitul lui?

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: