La neachitarea la scadență a impozitelor și taxelor

Dobânda este înlocuită de “majorarea de întârziere”

Noțiunea de “dobândă” datorată pentru neachitarea la scadență a impozitelor, taxelor, contribuțiilor și a altor sume datorate bugetului general consolidat a fost înlocuită, din prima zi a lui 2006, cu cea de “majorare de întârziere”. Nivelul acesteia va fi de 0,1% pentru fiecare zi de întârziere, se specifică într-un comunicat al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Prevederea este cuprinsă în art. III din Legea nr. 210/2005 privind aprobarea OG nr. 20/2005 pentru modificarea și completarea Codului de procedură fiscală, publicată în MOR nr. 580 din 5 iulie 2005.
 

Potrivit acestui act normativ, nivelul majorării de întârziere (așadar 0,1%) poate fi modificat prin legile bugetare anuale. Majorările de întârziere se calculează pentru fiecare zi de întârziere, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadență și până la data stingerii sumei datorate, inclusiv. De la 1 ianuarie a.c., s-a precizat, nu se mai percepe penalitatea de întârziere de 0,6% pentru fiecare lună și/sau fracțiune de lună de întârziere la plata obligațiilor fiscale, ca urmare a abrogării art. 121 din Codul de procedură fiscală, republicat, cu modificările și completările ulterioare.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: