Spiritul lui Moș Gerilă

Cam pe la această vreme, în urmă cu, să spunem, două decenii, din ținutul cel înghețat, viforos, poate chiar din Siberia, Moș Gerilă se pregătea să se îndrepte către Carpați pentru a face daruri copiilor de până la Dunăre. Iar darurile ajungeau să-i bucure pe copii pe 31 decembrie seara, pentru ca, apoi, părinți, copii și Moș să se așeze în fața televizorului și să-l aștepte pe Nea Mărin… Pe urmă, socoteala cu Moșii a intrat, ne-am spus, în normal. A început a veni iar – oficial! – Moș Crăciun, precum bunicii povesteau că tot venise (sau, în sfârșit, fusese așteptat…) ani și ani, în straiele lui roșii, primite gratis din garderoba unei mari companii de băuturi răcoritoare. În straiele lui roșii, sub care s-au pitit și au prins a conviețui democratic Moș Nicolae, Moș Crăciun, Sf. Vasile, poate chiar și un pic de Gerilă, într-un singur trup și o unică politică pe cale să devină globalizantă și strămoșească.
 

L.D. Clement

De vreo 2-3 ani, de când am început mai cu sârg a cumpăra cozonaci și a lăsa cuptorul rece, de când am învățat a ieși în piețele publice, la oarece concerte, la oarece îngrămădeală și chef comunitar, lăsând casa pustie în clipele purtând ecoul minunii, așadar, de vreo 2-3 ani ne-am obișnuit a transla The Christmas Spirit în suflețelele noastre, pălăvrăgind și noi despre “spiritul Crăciunului”. Tocmai când să ne bucurăm de recuperarea tradiției și de acquis-urile noastre mai noi, iaca! Președintele-președinților, dl George W. Bush, creștin evanghelic de confesiunea dumnealui, din “corectitudine politică” față de alte religii, a renunțat la Crăciun. La Casa Albă s-a împodobit “brad de sărbătoare” și de acolo s-au transmis urări de “sărbători fericite”, binișor tâlcuite astfel încât nu cumva să se pronunțe supărătoarea (?) vorbă “Crăciun”! Răpus în est de Europă, o stafie a lui Moș Gerilă bântuie America…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: