Sancțiuni pentru directorii care nu au luat măsuri de pază în școli

Directorii școlilor din Milișăuți, Horodnic de Sus, Bădeuți, Adâncata, Vicovu de Sus și C.N. „Nicu Gane” din Fălticeni riscă sancțiuni, din partea IȘJ, întrucât nu au luat încă măsuri de pază și securitate în școli, a anunțat ieri inspector general-adjunct Niculai Barbă. Săptămâna trecută, reprezentanții IȘJ au făcut o inspecție în 100 de școli sucevene, pe linia disciplinei și ordinii, constatând că „directorii nu conștientizează ce riscuri pot apărea”, a spus dl Barbă. Domnia sa a observat că în școlile menționate poate intra oricine, fără nici o problemă, nefiind asigurată paza. De asemenea, la școala din Adâncata, care nu demult a fost „vizitată” de hoți, la etajul I erau geamuri sparte, iar în secretariat și laborator aveau acces și persoane din afara școlii.
 

„Am avut neplăcuta surpriză ca la anumite colegii de prestigiu din județ, cum ar fi «Nicu Gane» din Fălticeni, și «Eudoxiu Hurmuzachi» din Rădăuți, să revin de două ori ca să fie asigurată paza. Avem o listă cu directorii care nu au luat măsuri și riscă sancțiuni”, a spus Niculai Barbă. El a mai precizat că IȘJ va trimite adrese directorilor de la colegiile Economic, de Informatică, „Petru Mușat”, la Liceul cu Program Sportiv, grupurile școlare nr. 3 și nr. 4, recomandând „să găsească metodele specifice” pentru a asigura frecvența la ore și disciplina în școli, dar și în afara lor, și să aplice regula-mentul școlar. Aceasta deoarece, în urma unui control efectuat de IPJ pe 12 decembrie, între orele 11,30-12,30 și 15-16, în barurile din ve-cinătatea școlilor au fost găsiți 57 de elevi care lipseau de la ore și consumau alcool. Cei mai mulți erau elevi tocmai la școlile menționate. „Acțiunile directorilor trebuie să fie ferme și categorice. Ei trebuie să ia legătura și cu părinții, pentru că sunt convins că aceștia nu știu ce fac copii lor. Sunt convins că mulți dintre elevi, odată atenționați, nu vor mai apela la acest gest, pentru că o mare parte din ei sunt luați de val și nu știu că se poate ajunge la lucruri extrem de grave”, a declarat Niculai Barbă. Cu prilejul controlului amintit, s-a mai constatat că zonele de risc sunt pe lângă liceele din municipii și orașe, comunele și satele fiind mai liniștite. O astfel de situație este la Câmpulung, unde elevii de la Colegiul Militar, de la „Dragoș Vodă”, Liceul Silvic și Liceul de Construcții, care locuiesc în internate, au fost tâlhăriți când se întorceau de la gară. Ca urmare, spune Niculai Barbă, s-a stabilit ca jandarmii din localitate să patruleze zona gării, duminica seara, pentru a nu se mai repeta asemenea cazuri.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: