La Serviciul Județean de Ambulanță

Lipsă acută de personal

Serviciul Județean de Ambulanță se confruntă, în prezent, cu o lipsă acută de personal, ceea ce face ca, în cazurile speciale, asistenții sau ambulanțierii să fie chemați de acasă, ne-a precizat directorul SJA, dr. Daniel Martiniuc. „Suntem deficitari la capitolul personal, avem doar 4-5 asistenți pe o tură, ceea ce e foarte puțin. Pentru urgențele din afara județului, așa numitele transporturi sanitare speciale, suntem nevoiți să solicităm personalul mediu de acasă. Plătim foarte multe ore suplimentare din cauza lipsei de personal. În tot județul avem numai 11 medici, iar conform normativului, care stipulează un medic la 30.000 de locuitori, ar fi necesari 23. De asemenea, sunt 96 de asistenți și am mai avea nevoie de încă 20. Nici ambulanțieri (șoferi) nu avem suficienți. Mulți au plecat de la noi să lucreze în străinătate.
 

Posturile sunt blocate de minister, ceea ce pentru noi e un impediment, pentru că nu putem face angajări. Dar oricum oamenii nu sunt tentați să vină să lucreze la Ambulanță. La punctul de la Vatra Dornei am scos la concurs post de medic și asistent și nu s-a prezentat nimeni”, a declarat directorul SJA. Dr. Martiniuc a mai spus că singura măsură luată pentru perioada sărbătorilor, când numărul solicitărilor crește simțitor, a fost suplimentarea cu două mașini, în timpul zilei, a numărului de ambulanțe, întrucât în ceea ce privește salariații nu se poate face nimic în acest sens. El a mai spus că ar fi nevoie, pentru perioada de iarnă, de ambulanțe cu tracțiune 4×4, din cauza condițiilor de relief și climă din județ, singurele astfel de mașini, câte una, fiind la Fălticeni și Vatra Dornei. Din punct de vedere financiar, însă, SJA încheie anul mai bine ca în anii precedenți, având în vedere că la ultimul rectificativ a primit 8 miliarde lei vechi de la CJAS. „Ne rămân niște bani și pentru plata avansului pe luna decembrie, s-a primit un ordin de la minister că se poate face asta, având în vedere că la noi salariile se plătesc doar odată, în jurul datei de 15”, spune dr. Martiniuc. Bugetul SJA până la sfârșitul anului în curs este de 58 milioane, simțitor crescut față de anul trecut. Aceasta deoarece, când s-a încheiat contractul-cadru pe 2005, s-a negociat un buget de 41 miliarde pentru doar 8 luni, acesta urmând să fie suplimentat, ceea ce s-a și întâmplat.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI