Suceava, locul 2 în România la dare de mită

Bilanțul IPJ Suceava pe 11 luni ale anului 2005 „zice” că polițiștii suceveni își văd de treabă și încep să semene a „europeni” > Noutatea anului: testele de integritate și fidelitate Județul Suceava ocupă locul 2 în țară la numărul de acte de corupție, respectiv dare de mită, constatate în anul 2005. Urmând linia combaterii corupției, 318 asemenea cauze au fost sesizate la Suceava polițiștilor și declinate în competența parchetelor, 4 dintre acestea fiind preluate de Direcția Națională Anticorupție. IPJ Suceava ocupă același loc 2 la numărul de persoane învinuite și cercetate pentru săvârșirea de infracțiuni (6247), un loc 3 la numărul de infracțiuni soluționate (7606), un loc 8 la infracțiuni constatate (8238).
 

Un prea puțin onorant loc 2 în țară, ocupă județul Suceava la numărul de fapte de ultraj contra bunelor moravuri, dar stăm foarte bine la activitatea de finalitate judiciară. Dacă la începutul anului erau pe „stoc” și în lucru 4.809 de cauze, cumulate cu cele ce au mai apărut, s-au făcut, în 11 luni, aproape 11.500 de cazuri soluționate, din care mai mult de 3.500 figurau până atunci cu autor necunoscut. Datele de mai sus reprezintă parte din bilanțul activității IPJ Suceava după 11 luni din anul 2005, făcut ieri în prezenta chestorului Jănică Arion Țigănuș, director al Direcției de Inspecție Internă a IGPR, și a comisarului-șef Ioan Nicușor Todiruț, șeful IPJ Suceava. In-formarea a arătat că prestația polițiștilor locali capătă încet și sigur tente europene. Progra-mele strategice, demarate pe plan național încă de anul trecut, fac simțită și la Suceava strategia de modernizare a Poliței Române, fie la nivel de dotări tehnice, cât, mai ales, în mentalitatea polițiștilor. Pentru comisarul-șef al IPJ Suceava însă, datele din material au, se pare, o mai mică importanță. „Dincolo de statistici și cifre, pe mine m-a interesat percepția străzii, a cetățenilor. Nota sau calificativul pentru munca polițistului o pun cetățenii”, a afirmat șeful Poliției Suceava. Ca o noutate față de anii precedenți, în 2005, polițiștii suceveni au dat teste de integritate și fidelitate și au fost audiați privind abaterile de la deontologia profesională. Șefii lor au spus ieri că este evidentă, din acest motiv, creșterea practicii disciplinare. S-au promovat polițiști tineri, cât mai bine pregătiți profesional, cu creiere „aerisite”, ce știu să folosească și un program pe calculator, dar și să nu se ferească a ieși operativ în stradă. Sucevenii însă au reclamat de 151 de ori o serie de abateri sau nemulțumiri privind modul cum s-au comportat față de cetățeni parte din polițiști. În 12 cazuri au avut dreptate, și cei în cauză au fost sancționați disciplinar și administrativ.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: