Carte pentru sufletul tău

S-a deschis o nouă librărie în municipiul Suceava. Anunț aparent banal, peste care ai vrea poate să treci repede, aruncând doar o simplă privire. Ai însă motive să zăbovești asupra lui. Pentru că este vorba despre o librărie dăruită răspândirii cuvântului Celui adevărat. Cuvântul de credință ortodoxă, dar și cuvântul de cultură, ales cu grijă, din respect pentru un cititor văzut nu doar ca un potențial client, ci, în primul rând, ca un suflet doritor de cunoaștere si îmbogățire spirituală. Rod al inițiativei Fundației Sf. Martiri Brâncoveni, filiala Suceava, librăria este, de fapt, un răspuns la căutările iubitorilor de carte religioasă ortodoxă, dar și ale cititorilor care tânjesc după ceea ce știm cu toții că ar trebui să însemne o carte bună. Menită să materializeze principiile Fundației care i-a dat viață (oferirea unei alternative la educația tinerilor), librăria Sf. voievod Ștefan cel Mare este dedicată în cea mai mare parte promovării publicațiilor religioase creștin-ortodoxe, dar propune și o selecție atentă de beletristică, istorie și filozofie – română și străină, în dorința de a aminti, parcă, ideea că prin cultură trebuie să ne raportăm, de fapt, etimologic vorbind, la cultul religios.
 

Inițial, căutările culturale ale omului, dorința lui de frumos, s-au îndreptat spre Dumnezeu, după cum și cuvântul, de sorginte divină, avea valoare in primul rând religioasă. Cultura ar trebui, deci, în principiu, să se subordoneze cultului, și nu să constituie o lume paralelă, fără puncte comune cu credința sau chiar opusă acesteia, constituindu-se adesea în negația ei, așa cum se întâmplă, din păcate, în societatea contemporană (a se vedea de exemplu succesul imens pe piața de carte românească al unor creații literare vădit anticreștine). Conștienți însă atât de pericolul de a acuza în permanență societatea de decăderea vieții morale, cât și de responsabilitatea fiecăruia dintre noi de a rezidi, în primul rând pentru generația tânără, repere (cultura înseamnă ceea ce cultivăm), inițiatorii Fundației au ales înființarea acestei librării ca primă formă de luare de atitudine împotriva promovării non-valorilor, prin forța binecunoscută a cuvântului. Fragmentul din icoana Sf. Ștefan cel Mare – o reprezentare mai puțin cunoscută de publicul larg a voievodului canonizat – este în concordanță cu nota de inedit a librăriei, solidarizându-se la nivel iconic cu dorința inițiatorilor de a lărgi și a reînnoi universul cultural al cititorilor. Apariția ei este binevenită în această perioadă premergătoare marii sărbători a Nașterii Domnului, dând pe de o parte posibilitatea adâncirii pregătirii spirituale printr-o lectură adecvată și amintind, pe de altă parte, trecătorului cuprins de febra căutării cadourilor de Crăciun, că o carte de valoare rămâne un dar deosebit. (RALUCA B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI