Soluția Kosovo (II)

Revenind: se adeverește vorba lu’ büdos olah, cea cu degetul și cu mâna, iar guvernarea portocalie e, cum ar întoarce-o, la mâna udemeriștilor, câți ai lui Marko Belá, câți, și mai ales, ai lui Verestoy Atilá (zis și Forestoy, căci nu păunașul, ci biciul codrilor harghito-covăsneni, după cum zic gurile rele, îndeobște bine informate). Făcând vorbire la Koloszvari-Cluj-Napoca despre proiectul de Lege a statutului minorităților de-a zbârlit busuiocul și-așa supărăcios al urmașilor lui Glad, Gelu și Menu-morut, premierul de poveste și pre-ședinte de partid istoric a alegat în binecunoscut stil capro-varzist cumcă autonomia (culturală, zice dumnealui, da’ parcă mai poci pentru ca să-l crezi de când cu cronica unei demisii anun-țate!) există de facto și n-ai ce-i face, neicusorule, decât s-o consfințești de jure. Ceea ce, în bună tradiție politică postdecembristă, însemnează un dibaci slalom printre capcanele și opreliștile jurisprudenței europene.
 

De la înălțimea cotroceană, Marele Skipper îl trimite pe năbădăiosul și nerăbdătorul mus Csabá nu să frece puntea cu periuța de dinți – cum poate ar fi făcut-o pe când comanda un ditamai bastiment pe numele lui “Independența” – ci, mai pro-fitabil și mai ușor, să (re)citească Actul fundamental – Constituția – al statului al cărui cetățean (încă) este. Atât și nimic mai mult! (Așteptăm provincia cu capitala Csikszereda = cu Mircurea Ciuc = plăcuțe bilingve!). Rezumativ și fără floricele conceptuale de felul: “political correctness”, “minorité agissante” (vezi Doamne, minoritate activă versus majoritate amorfă) sau “discriminare pozitivă”: distanța de la deget la mâna întreagă se traduce pe Mureș și pe Târnave la cea dintre drepturi și privilegii. Nu scria doară la porțile conacelor din scaunele secuiești, trufaș și la vedere, “Cum privilegio”, dacă tot se vorbește de jus historicum? Așa că… Un adept al Constituției așa cum e, adică al Dv., VIOREL DÂRJA

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: