Soluția Kosovo (I)

…este cea preconizată de dl Csabá Jozsef în vederea mult doritei autonomii a ținutului secuiesc. Dl Csabá este președintele mult activ al Consiliului Național Secuiesc, emanație directă a Uniunii Civice Maghiare, la rândul ei copilă radicală, ca să nu zicem nărăvașă (feritu-ne-ar Sfântu’ de grozavul păcat al discriminării!) a eternei asociate la guvernare – UDMR. Și ca ocoș săcui ce mi se află, prezidentul CNS nu se joacă cu vorbele (cel mult cu focul – sport care, alături de hocheiul pe gheață, este una din mândriile locului!): D-sa condiționează ritos intrarea României în UE de acordarea sus-zisei autonomii, adăugând, în surdină ce-i drept, amintitului model kosovar, și ceva trimiteri la așa-zisa “soluție transnistreană”.
 

În scurt: alegeri pentru un Parlament local cu competențe peste cele ale actualelor concilii județene, moni-torizare internațională, limba oficială a statului național unitar trecând pe locul doi, de așa-zisă limbă de comunicare – cum era cât pe ce să se întâmple în Moldova de peste Prut –, monitorizare internațională de tip KFOR și, dacă tot am ajuns aici, de ce nu și însemne și structuri proprii (steag, stemă, sigiliu, poliție, vamă ș.c.l.). Oricum am întoarce-o, dl prezident (și nu numai el!), în loc de o “Europă a patriilor”, “visarea cea iubită” a unor De Gaulle, Robert Schumann, Jean Monnet, Konrad Adenauer e tanti altri, înainte și după aceia, anvizajează cu strășnicie o “Europă a regiunilor”. Concept care, de nu-i de tot pernicios, apoi este suficient de nebulos ca să se agațe de-a valma de el și scrobiți, academici teoreticieni ai mondializării și mai mult sau mai puțin spăimoși militanți ai separatis-mului, de felul celor din ETA, Liga Nordului a lui Gianfrancona Fini sau Frontul de Eliberare al Corsicii, de-un paregzamplu din mult tolerantul “hexagon” (toleranță care a dus, după cum bine s-a văzut, la serialul de maximă audiență în 14 episoade nocturne “Arde Parisul !”… (Va urma) Un adept al Constituției așa cum e, adică al Dv. VIOREL DÂRJA

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: