Minunea, dovadă a atotputerniciei lui Dumnezeu (II)

Minunile autentice, adevărate, se deosebesc de cele false printr-o seamă de condiții, dintre care amintim: • să fie vrednice de numele lui Dumnezeu și să fie cuprinse în cele două izvoare ale actului revelațional, Sfânta Tradiție și Sfânta Scriptură • să nu se tăgăduiască unele pe altele sau să se opună unele altora • să nu contrazică Sfânta Scriptură și Sfânta Tradiție • să urmărească mântuirea, desăvârșirea omului • să aducă folos și spor vieții sufletești • săvârșitorul minunii să grăiască numai adevărul, să ducă o viață neprihănită și să nu urmărească interese personale sau scopuri egoiste • să contribuie la îndreptarea moravurilor (Origen: KATA KELS I 68; MIGNE XI, col. 788) • să poarte în ele siguranța și puterea Duhului lui Dumnezeu • să vădească (dovedească) lucrarea Proniei divine.
 

Minune este însăși crearea lumii văzute și nevăzute, minune e întruparea mai presus de fire a Mântuitorului și întreaga Sa viață, încununată cu învingerea morții prin Înviere, minune e însăși Biserica, “fecioara cea împodobită cu 12 stele”, cum o numește Apocalipsa, minune e lucrarea Sf. Duh în Sf. Taine, tot minune sunt Scriptura și rugăciunea, și exemplele pot continua. Cine se roagă crede în minune, crede că șoaptele, cuvintele și suspinele lui ajung până la tronul lui Dumnezeu, Care poate să schimbe mersul lucrurilor din rău în bine, poate să se milostivească spre noi și să ne dăruiască pace în loc de război, pâine în loc de piatră, sănătate în loc de durere, mân-gâiere în loc de întristare și fericire în loc de suferință. Minune e sufletul care crede și se roagă, care gândește și inventează, sufletul care e înzestrat cu rațiune, conștiință, voință, sentimente, memorie, imaginație, simțuri. A tăgădui minunea înseamnă a tăgădui pe Însuși Dumnezeu, adică pe Tatăl – Creatorul, pe Fiul – Mântuitorul și pe Sf. Duh – Mângâietorul, înseamnă a tăgădui Revelația, Sf. Scriptură și Sf. Tradiție, Raiul și Iadul, Tainele și profețiile, sufletul și harul divin, Biserica, rugăciunile și toate dogmele (învățăturile reve-late și imuabile ale credinței creștine). Minunile ca și profețiile sunt dovada puterii și semnele descoperirii lui Dumnezeu, cheia de înțelegere și temelia învățăturii creștine. Cine tăgăduiește minunile pune sub semnul îndoielii însăși existența lui Dumnezeu, care e autorul lor. Numai Dumnezeu poate face minuni, spune Psalmistul David (Ps. 135, 3-26). Toți aleșii lui Dumnezeu, profeții, apostolii și sfinții, au fost înzestrați de El cu darul facerii de minuni, ca mărturie și putere că sunt trimișii Lui (Exod 4, 1-8; 7, 16-18; 14, 3; Ioan 11, 41-50; F. Ap. 2, 22; II Cor, 12, 12; Evrei 2, 3-4 ș.a.). În limbajul obișnuit, se numesc adeseori minuni unele fapte sau întâmplări neobișnuite, de neînțeles pentru majoritatea oamenilor simpli, lipsiți de cultură, precum: cutremurele, erupțiile vulcanice, apariția unei comete, eclipsele de Soare sau de Lună, însănătoșirea unui bolnav socotit incurabil, diferitele experiențe fizice sau chimice cu urmări impresionante. Acestea nu sunt minuni, deoarece ele se petrec potrivit legilor naturii, având deci cauze naturale pe care oamenii de știință le cunosc sau le bănuiesc. Dar și în cazul în care s-ar produce un fenomen cu totul neobișnuit și inexplicabil chiar oamenilor de știință, deoarece depășește legile cunoscute ale naturii, dacă acestui fenomen nu i se poate descoperi un scop religios-moral el nu poate fi socotit minune, deoarece Dumnezeu nu săvârșește minuni decât cu scopul adeveririi existenței Sale. (Va urma) Pr. profesor ARISTARCH COJOCAR, Colegiul Național “Petru Rareș” Suceava, Biserica “Sf. Dumitru” Suceava

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: