Doar a zecea parte din sfecla de zahăr suceveană a ajuns în fabrici

> Cauza este lipsa ofertelor de preluarea a producției, societatea prelucrătoare nemaîncheind contracte ferme cu producătorii > La primăvară se va semăna și mai puțin, precontractele pe 2006 nedepășind cantitatea de 100 de tone Mai puțin de 5000 de tone de sfeclă au ajuns anul acesta la fabricile de zahăr. Cel puțin așa spun oficialii Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, care precizează că este vorba doar despre 10 la sută din producția de 50.000 de tone obținută în 2005. Anul acesta sfecla a fost semănată pe doar 2416 hectare, media obținută la hectar fiind de 20,7 tone, mai mică față de estimatul de 22,5 tone. Producția este slabă comparativ cu 2003, când s-au obținut 25 de tone la hectar. Pe de altă parte, și suprafața existentă în județ s-a restrâns, fiind la jumătatea celei de 5000 de hectare, de acum doi ani. Cauza este lipsa ofertelor de preluarea a producției, societatea prelucrătoare nemaîncheind contracte ferme cu producătorii.
 

Cu ani buni în urmă, agricultorii suceveni își duceau cantitățile contractate la rampele din preajma stațiilor CFR, de unde acestea erau trans-portate la fabricile de zahăr. Atunci, pentru sfecla de zahăr din județ se băteau firmele „Siretul” Bucecea, „Nectarul” Pașcani și „Danubiana” Roman. Primele două se pare că au sucombat, ultima dintre ele confruntându-se cu diverse probleme. Întrucât sfecla a fost subcolectată, producăto-rii au folosit-o la furajarea a-nimalelor sau… în alte scopuri. Sfecla de zahăr figurează pe lista culturilor strategice, de la bugetul de stat alocându-se o subvenție de 500 de mii de lei vechi pe tona de producție predată. De asemenea, din pri-măvară, prin contract, s-au asigurat semințe certificate și îngrășăminte complexe, cu plata la recoltare. Pentru o to-nă de sfeclă predată, agricul-torii primeau 50 de kilograme de zahăr, precum și o impor-tantă cantitate de borhot, folosit la hrana animalelor. Deși în cursul perioadei de vegetație, „Danubiana” Roman a pus bazele a 15 centre de co-lectare, ele nu au fost dotate cu bascule și aparatură pentru efectuarea analizelor. Ulterior, graficele de recoltare-co-lectare-preluare nu s-au res-pectat, iar în stoc există pro-ducție nepreluată. Acum fa-brica este închisă, iar la Sal-cea, spre exemplu, 130 tone de sfeclă așteptau încă să fie valorificate. Producătorii sunt cei care au de suferit, semna-lele fiind că la primăvară se va semăna și mai puțin. De altfel, precontractele pe 2006 nu de-pășesc cantitatea de 100 de tone.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: