Președintele Mîrza cere premierului să vină la Suceava

Președintele Consiliului Județean Suceava, dl Gavril Mîrza, a declarat ieri, într-o conferință de presă, că instituția pe care o conduce va sprijini Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților în acțiunea de obținere a celor 192.000 de hectare de pădure pe care le revendică. „Ne oferim serviciile pentru o mediere și punem la dispoziție experiența și expertiza noastră și cred că, prin juriștii noștri profesioniști, putem fi de folos. Ne punem la dispoziție experiența și cunoștințele noastre și declar că vom lupta alături de Arhiepiscopie pentru a-și intra în drepturile sale și pentru a ne duce programele sociale la bun sfârșit, așa cum le-a stabilit Consiliul Județean împreună cu Arhiepiscopia”, a spus dl Mîrza.
 

Domnia sa, care este și președinte al PSD Suceava, a arătat că actuala putere putea să rezolve problema retrocedării pădurilor Bisericii din Bucovina prin Legea 247/2005 privind proprietatea, printr-o ordonanță simplă sau printr-o lege specială. „Întrebarea mea este de ce nu s-a avut în vedere de către cei care clamau până mai ieri atașament total și dragoste față de Arhiepiscopie, față de scopul nobil al Arhiepiscopiei, de a asigura fondurile necesare pentru întreținerea monumentelor istorice și pentru a realiza acte de caritate? De ce nu s-a manifestat acest atașament și prin fapte? De ce când s-a făcut legea proprietății acei oameni portocalii care se declarau trup și suflet pentru aceste activități nu au avut în vedere să se rezolve prin lege problema Arhiepiscopiei? A apărut legea de mai bine de jumătate de an. Se cunoștea foarte bine cum stau lucrurile la Arhiepiscopie, se cunoștea foarte bine cum au fost reglementate lucrurile și atunci acest gol trebuia rezolvat de atunci până astăzi”, a precizat dl Mîrza. El a mai arătat că Regia Națională a Pădurilor, prin Direcția Silvică Suceava, a cerut în instanță dizolvarea Fondului Bisericesc Ortodox Român din Bucovina pe motiv că „Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților nu este, precum pretinde, succesoarea Mitropoliei Bucovinei, ci această calitate revine… Mitropoliei Moldovei și Bucovinei”. Președintele CJ Suceava consideră că premierul Călin Popescu Tăriceanu ar trebui să se deplaseze la Suceava pentru a purta discuții cu IPS Pimen privind modalitatea retrocedării celor 192.000 de hectare de pădure. „Așa cum premierul de atunci, Adrian Năstase, a venit la Suceava când a decis să împroprietărească Arhiepiscopia cu 90.000 de hectare, cred că nu ar fi lipsit de interes să vină și premierul zilei de astăzi, în persoana domnului Călin Popescu Tăriceanu, până la Suceava pentru o discuție cu IPS Pimen și să-i explice exact cum stau lucrurile”, a mai spus președintele CJ. El a arătat că, în perioada campaniei electorale, actualul premier împreună cu actualul președinte al României au fost oaspeții IPS Pimen la Palatul Arhiepiscopal și crede că atunci au fost discutate „în amănunt” aceste aspecte. Reamintim că la finele săptămânii trecute Comisia județeană de fond funciar Suceava a invalidat cererea Fondului Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei privind retrocedarea unor suprafețe de terenuri forestiere, motivând că această fundație, care este o persoană juridică de drept privat, nu poate fi considerată continuatorul Fundației de drept public care a deținut terenurile revendicate. Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina a depus, la Comisia județeană de fond funciar Suceava o cerere privind retrocedarea a 192 000 de hectare de terenuri forestiere în baza Legii 247/2005.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI