O lucrare de excepție

Atlasul istoric al orașului Suceava

Atlasul istoric al orașului Suceava a fost lansat vinerea trecută la deschiderea festivă a simpozioanelor „Artă și civilizație medievală” și „Bucovina file de istorie”, de la Universitatea suceveană, fiind considerat de specialiști „o carte de excepție”. Lucrarea a fost realizată de un colectiv de istorici și arheologi din țară, printre care și suceveni, coordonat de prof. univ. dr. Mircea D. Matei, la inițiativa și sub egida Comisiei de Istorie a Orașelor din România. Potrivit dr. în istorie Victoria Paraschiva Batariuc de la Complexul Muzeal Bucovina, care a făcut parte din colectivul de lucru, ideea de a prezenta orașe istorice a apărut în urmă cu 10 ani, primele atlase realizate fiind dedicate Sighișoarei și Sebeșului, după Suceava urmând Târgoviște.
 

Dr. Batariuc a precizat că și Siretul „își așteaptă rândul” și că se lucrează deja în acest sens. „Ce aduce nou atlasul sunt lucruri care nu se regăsesc în harta cu descoperirile arheologice fortuite sau cu cele din săpăturile sistematice, care dovedesc că această zonă a fost locuită încă din preistorie; atlasul cuprinde aproape toate perioadele din istoria României”, a spus dr. Batariuc. Domnia sa a mai precizat că lucrarea nu ar fi putut fi realizată fără contri-buția arheologului Florin Hău, de la CMB, care a prezentat Curtea Domnească și descoperirile de ultimă oră din timpul cercetării de acolo, și a directorului Arhivelor Statului Suceava, Ioan Scripcariuc, care a întocmit o „cronologie a evenimentelor din Suceava”. Atlasul orașului Suceava va intra în circuitul național și internațional, pentru a fi făcut cunoscut specialiștilor și nu numai, dar va putea fi pus în vânzare după 1 decembrie, la Muzeul de Istorie din cadrul CMB.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI