La Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților

Calendar de lucru pentru urgentarea restituirii pădurilor Bisericii

Conducerile Prefecturii, Fundației „Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina”, Asociației Proprietarilor de Păduri din județul Suceava, Direcției Silvice Suceava și Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și Vânătoare au fost convocate, zilele acestea, la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților. Potrivit subprefectului Ștefan Alexandru Băișanu, cu acest prilej s-a stabilit un calendar de lucru în vederea urgentării analizării, de către Comisia Județeană de Fond Funciar, a dosarelor depuse, prin care se solicită restituirea a 192.000 ha de teren către Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. De ase-menea, s-a pus accent asupra unor măsuri de conservare a suprafețelor deja restituite, „pentru a nu ne trezi cu sur-prize, de genul defrișărilor masive”.
 

„Fundația Fondului Bisericesc Ortodox trebuie să predea cât mai repede docu-mentația cu pădurile pe care le cere, astfel încât dosarele să fie analizate în Comisia Județeană de Fond Funciar și să se dea un verdict referitor la acestea”, a declarat adjunc-tul reprezentantului Guvernu-lui în teritoriu, adăugând că dosarele nu s-au depus în to-talitate, iar altele sunt incomplete. Domnia sa a explicat că din partea Prefecturii există deschidere totală și că se va insista ca totul să se desfășoa-re în parametri optimi. Recent, prefectul Orest O-nofrei anunța că la prima in-stituție a județului se înregis-traseră peste 20.000 de dosare la Legea „Flutur”, majoritatea pentru restituirea de suprafețe forestiere. Reprezentantul Guvernului în teritoriu înca-dra solicitarea Fondului Bise-ricesc Ortodox din Bucovina la categoria „speciale”, men-ționând că aceasta trebuie rezolvată foarte repede și legal. „Eu cred că, indiferent de tensiunile care au mai fost, indiferent de părerile unora sau altora, retrocedarea co-rectă și legală a 192.000 de hectare către Fondul Religio-nar din Bucovina, în forma care trebuie, va fi o soluție ab-solut benefică pentru dez-voltarea ulterioară a județului nostru. Pentru că, există șan-sa ca profitul să rămână în județ, să ajungă la monu-mentele istorice, la școli, la spitale și la Biserică”, a arătat dl Onofrei. Șeful instituțiilor desconcentrate ale ministe-relor în teritoriu și-a exprimat speranța că acest lucru se va întâmpla rapid, chiar dacă e-xistă tensiuni și păreri contra-dictorii. „Problema este ca noi să facem un lucru legal, care să nu poată fi contestat de ni-meni, astfel ca acest act al nostru să nu aibă același rezultat, precum restituirea celor 90.000 de hectare, prin Ordonanța 100”, a spus prefectul. În opinia liberalului Onofrei, aceasta din urmă a fost o măsură electorală, declarată de Curtea Constituțională ilega-lă, și care a făcut Bisericii mai mult rău, decât bine.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI