Vicepreședintele CSM crede că moda pensionării la cerere a magistraților nu vine de sus

Nu se poate vorbi de niciun amestec al nimănui. Este opțiunea lor și cred că, după 25 de ani de magistratură, intervine o uzură firească”
Deși acceptă că cea mai dificilă problemă cu care se confruntă parchetele Ministerului Public o constituie lipsa procurorilor, secția de profil din cadrul CSM pare să fie adepta unei politici gen „nu mă bag unde nu-mi fierbe oala” atunci când preferă să nu comenteze „moda” furibundă de pensionări la cerere instituită la nivel național și pe care o vede altceva decât rezultat al vreunei ingerințe, fie ea și indirecte, din partea reformatoarei Monica Macovei.
 

În cadrul unei conferințe de presă, vicepreședintele CSM, Liviu Dăscălescu, a afirmat marți la Gura Humorului că pensionarea la cerere este opțională și nu impusă sau măcar sugerată: „Nu se poate vorbi de niciun amestec al nimănui. Colegii magistrați care se pensionează la cerere fac uz de prevederile legale. Nimeni nu le impune să iasă la pensie. Este opțiunea lor și, personal, cred că după 25 de ani de magistratură intervine o uzură firească”, a spus domnia sa, adăugând că, în trecut, nu puține au fost ca-zurile când, în acest context, mulți magistrați au cedat din punct de vedere medical. Măsurile întreprinse de a-paratul tehnic al CSM pentru atenuarea penuriei de procu-rori constau în organizarea, periodic, a concursurilor de accedere în magistratură. Nu întotdeauna, însă, și mai ales în ultima perioadă, acestea au rezultatul scontat, admisibi-litatea situându-se la cote alar-mant de mici. Tura următoare de examene va începe la 15 decembrie. La nivelul județului Sucea-va, toate parchetele au funcționat pe primele trei trimestre cu schema de personal incompletă. Cu titlu de exem-plu, la Fălticeni, într-o orga-nigramă de 5 procurori, există în momentul de față doar 2.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: