Sindicaliștii nu se lasă, deși recunosc că situația este tensionantă

Cea mai mare parte a membrilor din Sindicatul Județean de Învățământ „Spiru Haret”, adică 65,6%, nu a renunțat la grevă, a anunțat ieri liderul acestora prof. Constantin Cernica. „Sunt în grevă 86 de unități școlare din cele 160 care aparțin de sindicatul nostru. Astăzi sindicatele au intrat iar la negocieri. Sper să găsească Guvernul o soluție, fiindcă este o situație tensionantă și pentru profesori, și pentru elevi, și pentru părinți, pentru toată lumea”, ne-a declarat ieri prof. Cernica. Inspectoratul Școlar Județean Suceava ne-a informat și ieri despre situația privind greva în învățământul sucevean, iar cifrele trimise diferă, din nou, față de cele furnizate de dl Cernica, deși sunt ceva mai mari ca alaltăieri.
 

Astfel, potrivit comunicatului de ieri al IȘJ sunt în grevă 185 de școli din județ, din totalul de 970 unități școlare, respectiv 3954 cadre didactice din 9950. Prof. Cernica spune că diferența provine din faptul că fie că IȘJ a luat în considerare numai profesorii și nu toți membrii de sindicat, fie că nu a fost bine informat. Bugetul învățământului a fost votat în Parlament la valoarea de 3,9% din PIB. Ultimele oferte făcute de Guvern învățământului, trecute în proiectul de acord se referă la suplimentarea cu peste un miliard de euro a fondului pentru educație, bani destinați proiectelor, majorarea cu 8% a salariilor, de anul viitor, și modificarea Legii salarizării bugetarilor. Reprezentanții celor 4 federații sindicale din țară nu au fost de acord cu ele, considerând că nu se poate vorbi de o majorare în fapt, cei 8% acoperind doar rata inflației. Premierul Tăriceanu și-a exprimat ieri „îngrijorarea” față de efectul pe care-l are greva asupra procesului de învățământ, reproșând sindicaliștilor că nu au vrut în realitate investiții mai mari pentru educație, ci doar rezolvarea nevoilor salariale. Ieri a avut loc din nou o întâlnire a sindicatelor cu vicepremierul Gheorghe Pogea, pentru a se stabili calendarul negocierilor viitoare.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: